Румънският премиер Николае Чука посети днес фабриката на автомобилната компания Ford в Крайова, собствеността върху която беше поета миналата седмица от базираната в Турция Ford Otosan, която е най-големият производител на търговски превозни средства в Европа, съобщават румънските медии.

Чука заяви, че трансферът на Форд Крайова към Форд Отосан предвижда производството на четири нови типа автомобили и че от 2024 г. ще бъде произвеждан първият изцяло електрически автомобил.

"Говорим за трансфер на фабриката за автомобили Форд Крайова към компанията Форд Отосан. Това е трансфер, който идва с инвестиция от 490 милиона евро през следващите три години. Тази инвестиция визира по-специално производството на четири нови типа автомобили и това, което трябва да се подчертае, е, че от 2024 г. ще се произвежда първият напълно електрически автомобил", заяви премиерът, цитиран от Аджерпрес.

Той добави, че разговорите с президента на Форд Европа, с мениджъра на Форд Отосан и с техническия екип на двете компании са били много добри.

По думите му всички тези инвестиции идват със серия задължения и ангажименти на правителствено ниво за подкрепа на прехода от двигатели с вътрешно горене към напълно електрически двигатели.

"На практика чрез тази инвестиция Форд Крайова идва в подкрепа на правителствените проекти за постигане на целите, поети на ниво ЕС, за зелен преход, за да успеем да направим така, че от 2035 г. да произвеждаме и използваме превозни средства, които ще имат нулеви въглеродни емисии и същевременно ще можем да развием производствени капацитети, които да подкрепят целия този подход на бизнес сектора в Румъния", посочи Чука.

В края на миналата седмица беше финализирано споразумението, с което собствеността върху фабриката на Форд в Крайова беше прехвърлена към Форд Отосан, която същевременно обяви инвестиция от 490 милиона евро във фабриката през следващите три години.

През март Форд обяви, че във фабриката в Крайова ще се произвежда ново поколение на модела Куриер във варианта Транзит (товарен) и Турнео (пътнически), а от 2024 г. ще се произвежда изцяло електрически вариант.

Предвижда се производственият капацитет на фабриката в Крайова да нарасне от 250 000 автомобила годишно на 272 000 автомобила годишно.