"Подписани са споразумения за прехвърляне на руски активи от групата Renault на Руската федерация и правителството на Москва", се казва в изявление на министерството.

Акциите на завода "Рено Россия" са на 100 процента предадени на управата на Москва, а делът на Renault в "Автоваз", възлизащ на 67,69 на сто, - на института НАМИ, посочва министерството. Останалите акции в "Автоваз" държи "Ростех".

Сделката е ставала възможна след одобрение от страна на руската Федерална антимонополна служба. От Renault уточняват, че са си запазили опция в бъдеще отново да изкупят акциите.

Московският завод на Renault ще се върне към производството под марката "Москвич", написа в личния си блог кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

"Москвич" ще произвежда нови модели, включително електромобил. Възможно е първите коли под марката да споделят общи черти с Renault Logan, Renault Duster и Renault Sandero.

По думите му основен технологичен партньор за възраждането на автомобилния завод "Москвич" ще стане "Камаз". Отначало ще се произвеждат стандартни автомобили, а в бъдеще ще се премине и към електромобили.