Испанският SEAT ще бъде марката, която ще отговаря за разработката на новите градски електромобили на Volkswagen Group. Това съобщи президентът на компания Уейн Грифитс по време на изложението Automobile Barcelona 2021, предава Automedia.

Изявлението на Грифитс беше направено в рамките на представянето на концептуалния модел CUPRA Born. Освен това, на изложението в Барселона компанията представи и концептуалния модел UrbanRebel, който даа представа за бъдещите електрически градски модели на марката CUPRA.

"SEAT ще играе основна роля в проекта на Volkswagen Group за развитие на цяло семейство от градски електромобили. В случая Volkswagen ще отговаря за платформите и технологиите, а SEAT ще разработва самите модели. Те ще използват умален вариант на платформата MEB, която е специално за електрически превозни средства", обясни Грифитс.

Първият сериен модел на SEAT ще бъде пуснат в производство още през тази година, като той ще бъде под бранда CUPRA. Идеята е новото поколение електрически коли, разработени от испанците, да замени познатите SEAT Mii electric, Volkswagen e-up! и Skoda Citigo IV.