Това обяви нейният генерален директор Оливие Франсоа по случай Световния ден на околната среда, който беше отбелязан в петък.

"Сега нашата мисия е да създадем устойчива мобилност за всеки, а нашият дълг е възможно най-скоро да пуснем на пазара електромобили, които не са по-скъпи от моделите с двигател с вътрешно горене. Между 2025 и 2030 година гамата на FIAT ще стане изцяло електрически", каза Франсоа.

Топ-мениджърът допълни, че Fiat 500 е бил направен чисто електрически, защото още преди пандемията е било ясно, че светът не може да прави повече компромиси. Именно COVID-19 е бил "последното предупреждение, че хората спешно трябва да направят нещо полезно за планета Земя".

Във FIAT вече работят и по други екологични проекти. Заедно с компанията Stefano Boeri Architetti италианският производител на автомобили ще превърне покрива на завода си Lingotto в Торино в "най-големите висящи градини в Европа". Сега там е разположено тестово трасе, но през следващите месеци ще бъдат засадени 28 000 дървета и други растения.

"Милионите листа ще почистят въздуха от замърсяването, като това е единственият начин за борба с вредните емисии", категоричен е архитектът Стефано Боери, който ръководи проекта.