Самоуправляемият прототип премина редица успешни изпитания, давайки поглед в бъдещето на мобилността, предава technews.bg.

Изцяло електрически, Jaguar I-PACE беше избран да премине тестове за автономност поради неговите екологични показатели. Прототипът на модела е оборудван с допълнителни радари, камери, датчици и система за разпознаване на светофари.

Той е в състояние автономно да потегля и ускорява до магистрална скорост с помощта на системи, които следят трафика по предварително зададен маршрут чрез карта с висока резолюция.

„Искаме да направим движението по пътищата по-безопасно, да спестим времето, което прекарваме в шофиране, и да намалим вредата, която нанасяме върху природата, докато пътуваме”, коментира Брус Робъртсън, управляващ директор на Jaguar Land Rover за региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Jaguar I-PACE е разработен от самото начало като изцяло електрически автомобил, като предлага аеродинамичен, ефективен дизайн и интериорно пространство за петима души и техния багаж. Задвижването е на четирите колела посредством два, разработени от Jaguar, електромотора с максимална мощност от 400 к.с. и въртящ момент от 696 Нм.

Литиево-йонната батерия на електромобила е с капацитет от 90 kWh и осигурява пробег до 480 км. С уникална алуминиева конструкция за върхова здравина на купето и с разпределение на масите от 50:50, I-PACE предлага възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Важно е да се отбележи, че автомобилът разполага със система за бързо зареждане. Тя гарантира заряд от 0 до 80% за 40 минути и 100 километра пробег с 15 минути зареждане.