Идеята на Mitsubishi да създаде свое спортно купе, с което да привлече младите автоманиаци се ражда в средата на 80-те, а през 1989 година дебютира и първото поколение на Eclipse.

Вижте как изглеждат 4-те генерации на Mitsubishi Eclipse >> >> >>


Моделът е създаден изцяло по канона на своето време - стилни скрити фарове, по-обемиста задница със сляти в едно стопове и красиво скосен покрив.

Базовият вариант на първото поколение се задвижва от сравнително алчен за гориво 1.8-литров двигател с 90 к.с., а върховата от 2.0-литров 4-цилиндров агрегат със 195 к.с. С изключение на върховата версия, която е 4х4, останалите варианти са със задвижване на предната ос.

Моделът веднага печели популярност заради спортния си вид, а от Mitsubishi създават второто поколение през 1995 година.

Именно втората генерация става най-известна и дори участва в първия филм от поредицата "Бързи и Яростни". Скритите вдигащи се фарове са заменени от изтънени светлини, а формите са станали доста по-заоблени.

Безспорно втората генерация е доста красива, но колата е станала и по-мощна, като базовата версия вече е оборудвана с 2.0-литров агрегат със 140 к.с. Върховата пък има 210 к.с.

Третото поколение се появява на бял свят през 2000 година, а външният му вид е станал още по-спортен. Това е и първият модел въвеждащ V6 двигател в своята гама. Мощността обаче е сходна с тази на второто поколение.

Последното четвърто поколение дебютира през 2006 година и се произвежда до 2012 г. То не успява да спечели сърцата на традиционните фенове на модела, но се продава добре на пазара в Северна Америка. Формите са станали доста сходни с тези на останалите модели от епохата,а японците са включили в гамата 3.8-литров V6 с 260 к.с.

За 23-те си години, в които моделът се произвежда, автомобилът успява да спечели огромен брой почитатели. В някои случаи той се превръща в нарицателно за японските спортни купета, които стват популярни заради комфорта, надеждността, спортният си вид, възможностите за тунинг и не не на последно място - заради цената си.

От 4-те поколения на Mitsubishi Eclipse са произведени общо 906 876 бройки. В България те все още държат цена, като дори най-евтините предложения на старо от първото поколение имат цена от около 2500 лв. Най-популярната втора генерация може да се намери за малко над 3000 лева.

Наскоро Mitsubishi възроди името Eclipse, но не като спортно купе, а като кросоувър, който няма почти модела, останал в сърцата на милиони фенове на японските "бегачки".