Това решение е било взето заради изискванията на новия цикъл за измерване на нивото на вредните емисии WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), предава Autoclub.

Хотхечът се задвижва с 2-литров бензинов турбо мотор, чиято мощност беше коригирана от 300 на 290 конски сили. Но мощността на версията Cupra на комби варианта на модела, която се предлага със зъдвижване 4х4, не се променя.

Новият цикъл WLTP сменя системата NEDC, която се използва от 70-те години на миналия век и в последните десетилетия се оказа лесна преграда за манипулациите на автомобилните производители. Новият цикъл предвижда по-дълъг пробег на колите за измерване на вредните емисии, увеличаване на ускоренията, при които се измерват емисиите, но намаляване на броя спирания.

В последните месеци няколко марки спряха производството на някои от най-мощните си модели заради несъответствия с WLTP. BMW спря производството на М3, който скоро ще получи наследник, както и на M550i и се отказа от използването на V12 двигатели при следващото поколение на 7-ата серия.

Всички модели на Porsche пък ще трябва да получат нови сертификати, вече по изискванията на WLTP, а новите изисквания засегнаха и Audi SQ5 и Peugeot 308 GTI.