Хората ще могат да се запознаят и дори да изпробват безпилотната система на Volvo в техния проект нов безпилотен "Drive Me" проект.

Вижте снимки >>


Проектът ще започне в град Гьотеборг през 2017 година и ще включва 100 автономни автомобила, които ще могат да бъдат тествани по специално избрани улици.

Безпилотната система използвана от колите ще бъде готова за широка употреба и ще използва няколко сканиращи лазера, четири радара, трифокална камера, два радара с голям обхват и 12 ултразвукови сензори. Системата ще използва 3D дигитална карта с висока разделителна способност и GPS.

На предното стъкло ще са монтирани радар и камера, които ще могат да разпознават пътните знаци.

ВИДЕО >>

Безпилотната система на Volvo ще бъде изключително надеждна, като в случай на отказ, ще се задейства резервна система, която ще позволи нормалното функциониране на автономния режим.

От Volvo заявяват, че вероятността за срив в основната система е изключително малка, но въпреки това в случай на отказ, шофьорът едва ли ще е готов моментално да натисне спирачката, което обуславя нуждата от резервна система.

В случай на екстремни пътни условия, колата ще предложи на шофьора да поеме управлението, а при негово бездействие или отказ, системата ще закара автомобила до най-близкото безопасно място.

"Да създадеш тестова безпилотна система е лесно, но ако искаш да промениш реалността в която живеем, ние трябва да помислим за безопасността, устойчивостта и цената" - твърди техническият специалст на Volvo д-р Ерик Кьоелинг.

Плановете на големите автопроизводители са след 2020 безпилотните автомобили да навлязат масово по публичните пътища.