Защо в повечето страни шофират от дясната страна на пътя

Днес в повечето страни движението по пътищата е от дясно, но това не винаги е било така.

Обратно в новината

Коментари - Защо в повечето страни шофират от дясната страна на пътя | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изключително лаишка статия по такъв фундаментален въпрос. А това с дясното око направо кърти миФки. Пропуснато е, че доста векове не е имало правила - а после известно време е имало правило за един град. Например в Милано движението е едно, а в Торино -друго. И в Белгия е било предимно ляво доста време - дори и днес ЖП-то в Белгия е ляво на много места, не 100%. Кажете нещо и за ускорението на Кориолис - Реките, които текат по направление на меридиана, в Северното полукълбо подмиват десния си бряг, а в Южното полукълбо - левия. Т.е. естествено е в Сев.полукълбо движението да е отдясно ... ама се иска инженерна мисъл, каквато липсва

"движението от дясната страна на пътя е по-правилно, защото повечето хора имат доминиращо дясно око, което е с малко по-добро зрение" Ккво му е правилното като дясното око остава да гледа пейзажа ,а лявото пътя?!? Излиза ,че ако е така лявото движение е по добро! То затова и днес англичаните казват, че другите карат неправилно. Ама кво да очкаваш от франсетата свиркаджии, освен да наложат нещо наопаки.

Явно и ти като повечето агличани мислиш със задника. При дясното движение - по-голямата част от интериора на превозното средство, уредите за управление и контрол, както и пътниците са в полезрението на дясното око.

Уредите са ПРЕД теб, от която и страна да караш, малоумнико! Но пътя остава основно за СЛАБОТО ти ЛЯВО око. Верно в бг над 80 % сте дебили!!!

Лично за мен няма проблем карам си нормално както и в БГ така и в УК. На човек не би му отнело повече от няколко минути до като свикне в обстановката ;)

Лявото движение и автоматичните скорости си е чисто джендър недоразумение.

Ако погледнете един рицарски турнир ще разберете защо са се движили в ляво.

Това с рицарските турнири е добър аргумент, но тези игри са с фенски произход. Абе, да си островитянин не е предимство!

чия колония е, бе, клоуни?

Официални езици - английски и френски. Чия колония е?

Както знаете двете полукълба на мозъка не се развиват равномерно. При повечето хора, които използват дясната си ръка, лявото кълбо е по-развито. Освен върху пъргавината на ръцете това дава отражение и на зрението. За това при военните пилоти които летят на двойки водещият винаги е от ляво и малко по-високо. Така на водения е по-лесно да го наблюдава и да реагира на маневрите на водещия. Също така начинаещите пилоти по-лесно свикват да правят левия вираж / завой на ляво / отколкото десния. Тоест на човек природно му е обусловено по-лесно да следи какво става пред него в ляво. Така че дясното движение може да е наложено със закон, но в основата на този закон не стои каприз на управляващия, а обективно обусловени причини.

"Швеция пък променила движението си със закон през 1967 година." Тази промяна е много интересна за проследяване. Първо, всички пътни знаци в държавата са били подменени в рамките на един ден, което е внушително постижение предвид географията на страната. И второ, на деня на промяната (3 септември 1967 г.) е била изпълнена следната инструкция: Всички МПС-та са били инструктирани по радиото да спрат движение в 4:50 ч. сутринта, след което съвсем бавно да се преместят от лявата в дясната лента по посока на тяхното движение. След което, точно в 5:00 ч. сутринта по радиото се излъчва съобщение "Швеция вече използва дясно движение" и всички тръгват отново вече от другата страна на пътя.

И кои са тези повече страни!!!

Abu Talib

Тези пояснения са али бали.Според древните правила за водене на война, войските се срещали с левите си флангове.Тоест, движели се отляво.При Наполеон, става точно обратното-тръгва от дясно и изненадва английска армия.След Франция, а оттам-в целия свят.

Защото с лявата държат волана а с дясната "скоростния лост" на партньора !!!