Peugeot и Citroen обявиха реалния разход на своите коли

Групата на Peugeot и Citroen публикува резултатите за разхода на гориво при реална обстановка на основните за гамата модели.

Обратно в новината

Коментари - Peugeot и Citroen обявиха реалния разход на своите коли | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който кара барак- винаги смята колко бензин му гори бараката. Който кара от порше нагоре- никога не знае колко гори неговата барака..........!

Никой не искам да упреквам или да защитавам, но според мен производителите (имат интерес да) дават минимално постижимия разход на гориво.

По принцип има стандарт за измерване на разхода и явно в него е описано как се тества разхода. По принцип тестовете се правят с един пътник, полупразен резервоар и изключени всякакви допълнителни екстри (4х4, климатици, фарове, радио и т.н.т.). А реалните не ги дават защото зависи много от начина на каране. Ние имахме Toyota Aygo и разхода на градско ни беше винаги около 7л./100 (на междуградско не знам колко е защото почти не сме я карали извън София). Много хора са ми казвали че разхода им бил около 5л/100 на градско, но явно нашият стил на каране е такъв. За междуградско караме едно Пежо 4007/2.2l HDI - градският му разход е колкото в книжката (през лятото, през зимата е с 1л. повече), междуградският, когато не е много натоварена (2-ма пътници, зареден резервоар и около 50 кг. багаж, с климатик, 4х4, фарове и радио включени) и скоростта е под 110км/ч е с около 1.5л. над даеният в книжката. При движение по магистрала обаче скача драстично (2-3л. отгоре), но това е обяснимо - аеродинамиката й е лоша. Хващал съм и разход колкото в книжката, но при движение по малки пътища със скорост 60-70км/ч и сам в колата. Т.е. производителя не лъже чак толкова много, но по-добре да не разчитате на данните в каталога. Те могат да служат основно за сравнение с други модели.

Ама защо с изгасени фарове и радио! Те не вдигат разхода на гориво!

По принцип фаровете и радиото вдигат консумацията, макар и малко. Сметката е следната - Къси 2х50W+габарити (предни и задни) 4х5W + радио 50W (грубо, зависи колко мощни са говорителите) - т.е. има приблизително 170-200W консумация. В зависимост от колата тази консумация има различна тежест - при мощните двигатели - 100kW това е 0.2%, но при маломощни - 40kW например това е вече 0.5%. Освен това трябва да се има в предвид че при тестовете колата се кара в възможният оптимален режим - т.е. вероятно с около 30% натоварване на двигателя. Обаче консумацията на фаровете и радиото си остава същата. Ерго, в процентно отношение нараства консумацията. Т.е. с примера за 40kW двигател това ще е вече около 1.5%. Ако разхода на такава кола е 5л/100, то 1.5% е 75ml - не е много, но се забелязва.

Аз като си купувах кола, разучих много детайлно. Питам го оня: - Гори ли много? Той вика :- ми не! Обаче аз го плъзнах косо и викам : - Е кажи колко гори де!? Оня вика : - Ми колко -малко! И аз си викам - Тя е! И така ...

Има линк да видим разхода, ама нещо май не работи, щото си стоя пак в тази статия. А?

Данните са дадени в снимките като разпечатка.

... ако те опънат... на пътя или на стенда... се тая....

Лъха на толкова личен опит, че ще замълча с уважение..

Изпросена честност.. Да се чудиш защо досега този разход се е криел, като всеки собственик може да си го засече за два-три дни... Да тестваш разход на стенд си е пълна безсмислица - хората карат по пътища, не по стендове.

Хмм, не е толкова лесно. Имах един мерцедес - той си показваше винаги разход 7.1 (също толкова пишеше в упътването). Без значение как се караше и през колко км зареждах :)))) И капка не върна.

Всяка кола горо толкова колкото има в резервоара.....условностите са толкова много,че не може да се даде реална оценка без да има грешка....а и всеки кара различно,едни като ватмани други като рали пилоти......