Най-евтината кола в света е изключително опасна (видео)

Bajaj Qute е най-евтината кола в света и струва около 2000 долара в Индия. От Bajaj искат да предложат модела си и в Европа, а Euro NCAP са тествали автомобила.

Обратно в новината

Коментари - Най-евтината кола в света е изключително опасна (видео) | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички коли трябва да са с това ниво на сигурност, за да се научи народа да кара... Като знаеш, че караш спагети кочина, дали ще се правиш на мъж, а?

поредната евро енцапщина. Този дръндулет вдига 40км/ч с възелин... а кар асесмънтът сака да е повече ... така, че няма как да я минат освен за да я оплюят! Още повече тоя градски подвижен фотьойл е доста по-сигурен от най-сигурния мото-В-цикъл :))) и от най-дебелосипедния велоси5... някои като се видят натясно и започват сравнения я с москвич я с друга сволач... айде холан! ВАЗ от преди 2 години го купи рено-нисан груп.... "ладите" вече приличат на рена, дачии и нисани ... и това при огромния пазар на азия... тия страхове, които евро-енцапистите насаждат в бедните душици са бизнес стратегия! Бог да закриля мотор-циклистите! ... те евро-N-Цап не минават! :)))

Идеална кола за тесните индийски улички.

Тая кола не е ли на Tata Motors ?

Да се ползват само в населени места.Много хора ще си я купят. Да ходят ма работа,пазаруване превозване на деца до детски градини и училища.

А нa нaй-снoбскaтa БМВ се дължaт 36 прoцентa oт кaтaстрoфите в ЕС...!!!

Ко речи....

Горките индуси

За индийците ниската сигурност не е проблем - и без друго са много.

През 1989 година в Ловеч произвеждаха много качествени ,с отличен дизайн автомобили Москвич Алеко 21412 .Единственото от което се нуждаеха бяха газова уредба за 100% екологично чисти газове и галванизирано дъно и прагове.Цената тогава бе около 3800 долара за чисто нов..

Като бяха толкова качествени, защо ги няма в движение, макар че има от значително по-старите модели Москвич?

що всички русофили си накупихте 20 годишни западни коли, ми не си купите нови Лади или Волги?! Ей тва ми е много интересно и никой русофил с 20 годишен Опел не може да ми го обясни...

Когато работата опре до собствения ти джоб и собтвената кожа, идеологията минава на втори план ...

Галванизирани-малванизирани ръждясваха още в магазина. И 100 иляди километра беше абслютния максимум за мотор на алеко без ремонт. Ако му изкараха тенекиите толкоз де. Безопастност, кой не се е блъснал той не е умрял.

'Отличен дизайн' :)))

Този "автомобил" беше последния боклук на соцреализма. Мой приятел си купи такава, та се повозихме малко. "Москвича" отблизо е груб и недодялан. Имаше фабрични недомислици. При преминаване през неравности задните амортисьори се освобождаваха до край и се усещаше непрекъснато чукане. А, между впрочем, не знам каква е била цената в долари, но на пазара се пусна на цена над 12000 лева. (за съпоставка: стартовата нормирана брутна заплата на специалист с висше образование тогава беше 155 лева)! Тези "коли" отдавна не се движат, а идеята им за производство претърпя пълно фиаско.