Hyundai Kona влезе в книгата ”Гинес”

Hyundаi Kоnа пocтaви cвeтoвeн рeкoрд зa нaй-гoлямa нaдмoрcкa виcoчинa, дocтигнaтa c eлeктрoмoбил.

Обратно в новината

Коментари - Hyundai Kona влезе в книгата ”Гинес” | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Надморската височина има значение за всякаква техника. Дълго е за обясняване, но приеми факта, че за всяко електрическо оборудване производителят указва надморска височина до която може да се ползва. Рекордът не е глупав, защото над 2000м нещата започват да се променят - например охлаждането.

реално какво се променя: температурата на кипене охлаждането е затворена система и си има собствено налягане така,че няма смисъл в тва дето казваш, а и да те питам какво е значението за кафемелачката ми къде ша я ползвам важното е да има кафе ;)

Незнам за твоята кафемалачка, но по време на инсталация на моя принтер ме пита за надморската височина и останах учуден. Винаги има значение. Най-малкото е за загряване и охлаждане на системите. Когато дойдоха студовете в Щатите, разбраха някои от слабостите на Тесла, акумулатори, уплътнения. В една система всичко има значение, дали е по-малко или повече, това си е друг въпрос.

+1 Работата на електромобили на големи надморски височини има два основни проблема. Първият - охлаждането над 5000м е силно затруднено, независимо от ниската температура на околния въздух. Просто топлоносимостта на разредения въздух е с 40-60% по-ниска от тази на морското равнище. Това се компенсира с увеличаване на въздушния поток в охладителната система. Съответно - това е допълнително разходвана мощност. Вторият - преохлаждането на батериите. Батериите на електромобилите имат оптимална температура на зареждане 23 градуса Целзий. При температура 9 градуса, средно те могат да бъдат заредени само на 50%. При още по-ниски температури, спадът е още по-значителен. При Hyundai Kona е направена хибридна охладителна система - излишната топлина от двигателя загрява (при нужда) батериите, а охладителната система е свързана с радиатори около самите батерии. Изкачването на Хюндая просто е показало, че тази хибридна система си върши работата. Поздравления на инженерите!

По-тъп рекорд трудно може да се измисли. За разлика от ДВГ, при електромобилите надморската височина няма никакво значение. Достатъчно е да има път и, ако не е с автопилот - бутилка с въздух за водача.

Ами това са рекордите на Гинес - сборник на човешката глупост, ти какво очакваш...?