Четвъртото поколение на Renault Clio се оказа един от най-успешните модели в класа на субкомпактните модели в Европа, което означава, че очакванията към неговия наследник ще са изключително високи. Най-вероятно петата генерация на Clio ще се появи в Женева догодина и до средата на 2019 ще е вече на пазара.

Предполага се, че новото Clio ще е и един от технологичните лидери в своя клас – френският модел ще има хибридна версия и дори система за полуавтономно придвижване – решения, които обикновено присъстват на борда на доста по-големи и скъпи автомобили.

От снимките на предсерийните прототипи е изключително трудно да се каже какъв ще е дизайнът на следващото Clio, но е логично да очакваме, че става въпрос за еволюция на този на четвъртата генерация, който спечели много почитатели на модела.

Главният дизайнер на Renault Лорънс ван ден Акер обещава сериозни промени и в интериора. На арматурното табло ще се появи още по-голям тъскрийн, а компанията планира да използва много по-качествени материали в интериора.

Новото Clio ще бъде изградено върху модернизирана версия на платформата CMF-B, като това ще означава по-ниски разходи за развитието на модела. В гамата на моторите ще се появи новият 1,3-литров бензинов агрегат с турбо, разработен съвместно с Mercedes, както и модернизирана версия на 0,9-литровия 3-цилиндров турбо мотор. Все още не е ясно дали новото Clio ще се предлага и с популярните dCi мотори.