Японският автомобилен производител Toyota започна производството на изцяло новия кросоувър Toyota C-HR в своя завод в Сакария, Турция. С нова инвестиция от 308 милиона евро, инвестирани в производствените мощности, Toyota Motor Турция е първият европейски завод на Toyota, който произвежда plug-in хибридни превозни средства, използващи локално сглобена батерия.

При представянето на първото поколение през 2016 година, Toyota C-HR постави нов еталон за стил в европейския C-SUV сегмент със своя драматичен дизайн с остри ръбове, по-близо до вида на спортните купета. Новият модел, който допълнително разширява своята смелост в дизайна, е разработен и проектиран в Европа. От пускането си на пазара, Toyota C-HR поддържа силни продажби през целия си жизнен цикъл с общо продадени над 800 000 автомобила. През този период Toyota C-HR привлече много нови клиенти, помагайки за повишаването на европейския пазарен дял на марката Toyota от 4% на 7%.

Първото поколение на Toyota C-HR от 2016 година

Снимка: Toyota

Изцяло новата Toyota C-HR се предлага с четири електрифицирани задвижвания: 1,8-литров пълен хибрид и 2,0-литров пълен хибрид (HEV), както и 2,0-литров хибриден модел с интелигентно задвижване на всички колела AWD-i и 2,0-литров Plug-in хибриден електрически модел PHEV.

В най-големия и най-конкурентен пазар на SUV в Европа, изцяло електрифицираната гама на Toyota C-HR предлага разнообразни опции за достъпни и практични автомобили с ниски вредни емисии, които отговарят на нуждите на клиентите и ускоряват темпото на намаляване на емисиите на CO2.

Снимка: Toyota

Toyota инвестира 308 милиона евро за модернизиране на производствените линии на Toyota Motor Турция с оглед на по-нататъшна електрификация, като общата инвестиция в завода в Сакария вече достига 2,5 милиарда евро. Новата инвестиция допълнително диверсифицира производството на Toyota Motor Турция.

Освен модела Corolla Sedan и изцяло новата Toyota C-HR PHEV, за първи път в Европа ще се сглобяват и батерии за plug-in хибридните превозни средства. Новата акумулаторна линия има капацитет за сглобяване на 75 000 батерии годишно.

Снимка: Toyota

"Развълнувани сме от пускането на пазара на новата Toyota C-HR и разширените производствени мощности на Toyota Motor Турция. Възможността за производство на plug-in хибриден вариант с локално сглобени батерии допълнително ще разшири технологичното предложение на Toyota към нейната цел за 100% намаляване на CO2 в нейната гама автомобили в Европа до 2035 г.", сподели Йошихиро Наката, президент на Toyota Motor Европа.

Йошихиро Наката, президент на Toyota Европа и Тошио Каней, директор на проекта в Toyota Европа

Снимка: Toyota

Toyota се е ангажирала да постигне пълна въглеродна неутралност в Европа до 2040 г. и се стреми към въглеродна неутралност във всички свои европейски производствени мощности до 2030 г. Toyota Motor Турция напредва към тази цел чрез прилагане на мерки за минимизиране на потреблението на енергия и преминаване към възобновяема енергия. Тези мерки включват нови технологии за боядисване, които намаляват емисиите на СО2, вентилационни системи с нулеви въглеродни емисии и използването на слънчева енергия.

"Този крайъгълен камък допълнително ще допринесе за конкурентоспособността на нашия завод, който вече е признат сред заводите на Toyota в световен мащаб със своята здрава производствена основа и способността му постоянно да предоставя високо качество. Най-вече сме горди да дадем ключов принос към стратегията на Toyota за електрификация и целите за въглеродна неутралност", каза Ердоган Шахин, президент и главен изпълнителен директор на Toyota Motor Турция.

Ердоган Шахин, президент и главен изпълнителен директор на Toyota Motor Турция

Снимка: Toyota