Електрическите превозни средства позволяват на производителите на автомобили да намерят нови начини за производството им. Новите производствени процеси и по-простият хардуер могат да доведат до големи спестявания за автомобилните производители.

За Volkswagen Group това означава, че основните й продукти ще продължат да изглеждат коренно различно, но в бъдеще ще започнат да споделят повече части.

Това означава, че механичните разлики между Audi, Volskwagen, Seat и Skoda ще изчезнат.

"VAG групата ще се съсредоточи върху диференцирането на индивидуалния дизайн на всяка марка, позволявайки на автомобилния производител да намали сложността на двигателя и оборудването в между различните брандове", заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шефер в интервю за Automotive News Europe.

VW Group се надява, че нейните основни масови марки могат да започнат да споделят фабрики, компоненти и много други, правейки процеса на разработване и производство по-рентабилен.

Примери в тази посока вече съществуват. Платформата MEB на VW е в основата на електрическите моделите на VW, Audi и Skoda