Очаква се, с този мотор да бъде оборудван компактния пикап Hyundai Santa Cruz, както и аналогичния модел на Kia, предава Automedia.

Въпреки тенденцията за постепенно отказване от дизеловите двигатели, ръководителят на отдела за разработки на Hyundai - Алберт Бирман, е уверен в потенциала на тези мотор.

Вижте как изглежда Genesis GV80 >> >> >>


В интервю за CarSales инженерът подчерта, че новият 3,0-литров дизел на марката отговаря на екологичния стандарт Euro-6 D-Temp, и затова Genesis GV80 ще се предлага с него в Европа.

Бирман допълни, че същият мотор най-вероятно ще бъде използван и за пикапа Santa Cruz, което е напълно логично, тъй като основните конкуренти на пазара - Volkswagen Amarok и Mercedes-Benz X-Class, също са оборудвани с дизелови двигатели. В Hyundai смятат, че агрегатите с такова гориво все още имат бъдеще, като могат да бъдат електрифицирани, за да отговарят на екологичните стандарти.

При луксозния кросоувър GV80 турбодизеловият 3,0-литров мотор развива 278 к.с. и 588 Нм въртящ момент. За сравнение, аналогичният агрегат при X-Class във версия 350 d разполага с 258 к.с. и 550 Нм, а най-мощният Amarok също разчита на 3,0-литров V6, който развиа 272 к.с. и 580 Нм.