Швеция е избрала 21-километров участък от междуградска магистрала, който да бъде оборудван с динамично зареждане на батериите на електромобили в движение. Технологията би позволила редуцирането на капацитета им със 70 процента.

Това може да помогне за ускоряване на растежа на автопарка от електрически автомобили, който продължава да страда от сравнително малък пробег. В Швеция вече има четири пилотни пътни участъка със система за динамично зареждане на електромобили. Но този път става дума за мащабен проект с постоянна експлоатация. Той все още не е наличен никъде другаде по света, въпреки че има тестови трасета във Франция, Израел и няколко други държави.

Високата цена на проектите ограничава разпространението на този опит. Например в Израел технологията с индуктори, вкарани в асфалта и бетона, за безжично зареждане на батериите на електромобилите струва около 650 хил. щ. долара на километър, а Scania AB (Швеция) взима още повече - до 2,5 млн. щ. долара на километър за електрифициране на магистрала.

С мащабния проект в Швеция ще се занимават властите, и по-специално - Транспортната служба на Швеция (Trafikverket). В момента се провежда търг за избор на изпълнител на проекта. Все още не е избрана конкретната технология за пренос на електроенергия в движение, въпреки че се очаква строителството, включително фазата на проектиране, да приключи през 2025 г. и да бъде въведено бързо в експлоатация.

Администрацията разглежда всички възможности - от кабелни до безжични. Те могат да бъдат въздушни проводници като при трамвая (пантографски камиони, разработени от същата Scania AB), релси, подобни на тези в метрото, при които електричеството се предава чрез токоснемател под вагона, или индукционни намотки, вградени в релсите за безжично предаване на електроенергия. Електрифицираното трасе ще се изгради по магистрала Е20 между Халсберг и Йоребро. Тази магистрала свързва Стокхолм на север, Гьотеборг и Малмьо на юг и е избрана умишлено, тъй като е натоварен транспортен коридор за движение на търговски стоки. Освен това тя разполага с необходимите енергийни източници.