Обновеният Volkswagen ID.3 беше представен на българския пазар. Електрическият хечбек дойде у нас със свеж дизайн и цветове, подобрени материали и последно поколение асистиращи системи.

Изцяло обновеният ID.3 дебютира у нас по-малко от три години след пазарната премиера на първия електрически хечбек на Volkswagen. Компактният електромобил идва с много подобрения и се отличава с освежена външност и значително по-изискан дизайн.

Вижте още снимки на обновения Volkswagen ID.3

В интериора се вижда осезаемо по-високото качеството на материалите. Моделът е оборудван и с нов софтуер, благодарение на който всички системи на управление са много по-ефективни.

Снимка: Булфото

Палитрата на външните лакови покрития е разширена с нови цветове и тоналности като маслиново зелено, а във вътрешното пространство са използвани висококачествени и екологично устойчиви материали без животински произход.

Новият ID.3 отразява напълно високите стандарти на Volkswagen по отношение на качеството, дизайна и практичността. Новият ID.3 е един от десетте електрически модела, които Volkswagen ще представи на пазара в периода до 2026 година.

Снимка: Volkswagen

Във външния дизайн на обновения ID.3 предният капак вече изглежда по-дълъг, вследствие на отстраняването на черната лента под челното стъкло и добавянето на вдлъбнатини в страничните панели, които издължават визуално предницата.

Разширените въздухозаборници отпред придават на ID.3 мускулест и спортен външен вид. ID.3 постига отличен коефициент на съпротивление от 0,263. Най-важният фактор за това е каросерията със стръмни наклонени А-колони, плавна линия на покрива и изтеглени С-колони.

Снимка: Volkswagen

В задната част разделените на две задни светлини осветяват за първи път и капака на багажника. Плоските джанти също са оптимизирани за въздушен поток с минимални загуби на съпротивление.

Интериорът на обновения ID.3 съчетава модерен дизайн и екологични материи. В салона на обновения ID.3 са използвани по-меки пластмаси, тапицерията е по-приятна при допир, а арматурното табло и воланът са тапицирани с по-качествена кожа.

Снимка: Volkswagen

Освен това инженерите от Volkswagen са допълнили серийното оборудване на ID.3 като са добавили усъвършенстван 12-инчов сензорен екран, който служи за управление на функциите на навигацията, смартфона, мултимедията, системите за асистенция на управлението и настройките на автомобила.

Структурата на менютата са оптимизирани и предлагат по-ясна подредба, в която менюто за зареждане вече е част от първото ниво на сензорния екран. Обновеният ID.3 има и нова версия на софтуера с функции, които ще улеснят пътуването и зареждането с електроенергия.

Снимка: Volkswagen

Обновеният ID.3 се предлага със задно разположен електромотор с мощност 204 к.с. и въртящ момент от 310 Нм. Задвижването на задните колела осигурява пъргаво управление и добро сцепление, като същевременно позволява малък диаметър на завиване от само 10,3 метра.

Автомобилът се задвижва от синхронен електромотор, който предлага ефективност доста над 90% в почти всички ситуации на шофиране. Обновеният ID.3 се предлага с два варианта на литиево-йонната батерия с капацитет от 58 кВтч и 77 кВтч.

Снимка: Volkswagen

Голямата батерия с капацитет 77 кВтч осигурява на ID.3 Pro S пробег до 546 км. По-малката батерия от 58 кВтч осигурява на ID.3 Pro пробег до 426 км. На станция за бързо зареждане, батерията от 77 кВтч може да се зареди от 5% до 80% за 30 минути при мощност до 170 кВт, а батерията от 58 кВтч се нуждае от 35 минути за да се зареди до същото ниво при мощност 120 кВт.

Батерията е монтирана в пода на автомобила и е защитена от солиден предпазител на дъното и здрава рамка. Производителят предоставя гаранция, според която след 8 години експлоатация или пробег от 160 000 км, батерията все още има поне 70% от първоначалния си нетен капацитет.

Снимка: Булфото

Стартовата цена на компактния електромобил ID.3 Pro започва от 83 402 лева и срок за доставка 4 месеца. Моделът ID.3 Pro S стартира от 94 866 лева. ID.3 се произвежда в Германия в заводите на Volkswagen във Волфсбург, Дрезден и Цвикау.

В бъдеще Volkswagen ще предложи като опция и по-малка батерия, както и спортна версия ID.3 GTX с два електромотора и максимална мощност от близо 300 к.с.