Поради на силното търсене на новото Volvo EX30, компанията Volvo Cars взе решение от 2025 г. да произвежда модела в своя завод в град Гент, Белгия. С това решения компанията разширява производствения капацитет за своя компактен напълно електрически SUV. С появата си през юни тази година, новото Volvo EX30 получи всеобщо признание и вече спечели няколко големи награди, включително "Кола на годината" на The Sun и наградата за малък SUV на годината от Sunday Times.

Снимка: Volvo

Производството на модела започна тази есен в завода на Geely град Джандзякоу, Китай, а първите автомобили се планира да достигнат до своите собственици до края на годината. Решението за производство на Volvo EX30 и в белгийския завод в Гент увеличава производствения капацитет за очакваното му търсене в Европа, както и за глобалния износ, като отразява амбицията на компанията Volvo Cars да произвежда своите автомобили там, където ги продава най-добре.

Снимка: Volvo

Решението също така добавя производствена гъвкавост за това, което компанията очаква за модела, а именно да бъде един от най-продаваните през следващите години. Този подход е доказана концепция на компанията Volvo Cars, която произвежда своите най-продавани модели - XC40 и XC60, както в Европа, така и в Китай.

Вижте още снимки на новото Volvo EX30  >>  >>  >>

"Нашата амбиция е да продаваме Volvo EX30 по целия свят на атрактивна цена, улеснявайки прехода към шофиране на електрически автомобил Volvo за повече хора, като същевременно допринасяме за приходите на компанията", каза Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. "Добавянето на производство в Гент е логичен ход, тъй като се стремим да уловим силното търсене на нашия вълнуващ компактен електрически SUV по целия свят".

Снимка: Volvo

Компанията Volvo Cars има един от най-амбициозните планове за електрификация в автомобилната индустрия и планира да продава само напълно електрически автомобили до 2030 г. Още до средата на десетилетието компанията се стреми половината от глобалния обем на продажбите да се състои от изцяло електрически автомобили.

Новото Volvo EX30 играе решаваща роля в тези планове, тъй като Volvo Cars очаква да допринесе значително за целите на растежа и рентабилността. Това поставя новото Volvo EX30 в основата на текущата стратегическа трансформация на Volvo Cars.

Снимка: Volvo

Присъединявайки се към моделите XC40 и C40 Recharge на производствената линия в Гент, Volvo EX30 е третият напълно електрически модел на Volvo, произвеждан в Европа. Това укрепва възможностите на Volvo Cars за производство на електрически автомобили в региона и подчертава важната роля на завода в Гент в стратегията на компанията за електрификация.

Българският пазар също с нетърпение очаква новото Volvo EX30. Стартовата му цена е 79 990 лева, а 15% от квотата за страната вече е продадена още преди официалното му представяне у нас, съобщават от "Мото-Пфое", официален представител на Volvo в България.