Няколко седмици след дебюта си на автомобилното изложение в Гуанджоу, Китай, сега по пътищата на страната се появява разработеният и произвеждан в Китай вариант на новото BMW Серия 5 и i5. Новият седан се предлага в Китай за първи път както с двигатели с вътрешно горене, така и с напълно електрическо задвижване. Моделите се произвеждат само за китайския пазар в завода Дадонг на съвместната компания BMW Brilliance Automotive в Шънян.

Вижте как изглежда новото BMW i5 за Китай  >>  >>  >>

Новите модели BMW Серия 5 и i5 за Китай са специално пригодени към изискванията на китайските целеви групи, имат удължено междуосие в сравнение с вариантите, предлагани в световен мащаб и уникални пропорции, както и специфично за пазара оборудване и дигитални услуги. Благодарение на това те предлагат комбинация от спортна елегантност, луксозен комфорт отзад и прогресивно потребителско изживяване, което е уникално в сегмента. 

Снимка: BMW Group

От старта на локалното производство през 2003 г. в Китай са продадени около два милиона екземпляра от седана BMW Серия 5. Новото BMW Серия 5 и новото BMW i5 за Китай са базирани на осмото поколение на моделното семейство. Със своя модерен дизайн и прогресивна технология, те имат идеалните предпоставки да продължат историята на успеха, в която BMW Серия 5 последно беше най-продаваният премиум модел в своя сегмент на китайския автомобилен пазар.

Портфолиото от задвижвания за новото BMW Серия 5 седан за Китай се отличава и с последователната електрификация. То включва 4-цилиндрови бензинови двигатели с 48-волтова технология Mild-Hybrid и мощност 190 к.с. за новото BMW 525Li седан и респективно 258 к.с. за новото BMW 530Li седан. Напълно електрическото задвижване на новото BMW i5 eDrive35L развива максимална мощност от 286 к.с.

Снимка: BMW Group

Освен това в Китай ще се предлага и моделът BMW i5 M60 xDrive, произвеждан за световния пазар. Неговата задвижваща система се състои от по един електромотор на предната и задната ос, които генерират комбинирана максимална мощност от 601 к.с. в спортен режим. Динамичните характеристики на този модел са подчертани от индивидуалното окачване и специфичните за M дизайнерски елементи.

За всички варианти на модела, произведени само за китайския автомобилен пазар, се предлагат два пакета оборудване. Пакетът M Sport подчертава динамичния характер на седана с уникални дизайнерски елементи. Те включват специфични за М варианти на предните въздухозаборници, страничните прагове и задната броня, както и 19-инчови М алуминиеви джанти.

Като алтернатива се предлага оборудването Luxury Line, което подчертава висококачествения и елегантен характер на автомобилите с 19-инчови алуминиеви джанти в двуцветен дизайн и интериорни лайстни от фино дърво пепеляво сиво-синьо с акцентиращи сребристи лайстни.

Снимка: BMW Group

Индивидуалните пропорции на новите седани BMW Серия 5 и BMW i5 за Китай се проличават не само от тяхното удължено междуосие, но и в линията на покрива, която прелива особено плавно задната част. Специфичните за пазара екстериорни лакови покрития и златисти дизайнерски акценти за екстериора са специално ориентирани към стилистичните предпочитания на китайските клиенти в премиум сегмента.

Друг ексклузивен детайл е осветеният китайски символ за числото 5 в областта на извивката на Хофмайстер на задната колона. При новото BMW i5 той излъчва сини светлинни сигнали, които пулсират дискретно и с ниска честота по време на зареждането на високоволтовата батерия.

Снимка: BMW

Модернизираният BMW iDrive с бърз избор, извитият двоен дисплей и разширените възможности на интелигентният персонален асистент, които са специално пригодени към нуждите на китайските клиенти, осигуряват удобно и интуитивно взаимодействие между водача и автомобила. В задната част на новия седан BMW Серия 5 и новото BMW i5 за Китай специфичните за модела седалки и театрален екран осигуряват отличен комфорт при пътуване.

За прогресивната луксозна атмосфера допринасят и поставката за безжично зареждане на съвместими смартфони отзад и специфични за пазара дигитални услуги за инфотейнмънт и онлайн комуникация. Предлаганите в Китай системи за частично автоматизирано шофиране и паркиране за новите BMW Серия 5 и i5 се отличават с функционалност, достъпност и надеждност. Те бяха специално съобразени с условията на движение по пътищата и поведението на потребителите в Китай. Акцентът в предложението е активният асистент за смяна на лентата с потвърждение с поглед.

Снимки: BMW

Със старта на производството на новото BMW Серия 5 и новото BMW i5 за Китай в завода Дадонг на съвместното предприятие BMW Brilliance Automotive се въвеждат иновативни производствени процеси. Така например в конструкцията на каросерията и бояджийския цех се използва изкуственият интелект за оптимизиране на контрола на качеството.

Заводът в Шънян последователно продължава трансформацията към електрификация с основните принципи за използването на 100% възобновяема електроенергия в производството на новото BMW Серия 5 и новото BMW i5. Това гарантира ефективно и пестящо ресурси производство, което допринася за намаления въглероден отпечатък на новото поколение модели.