През миналата година Mercedes-Benz пусна новото купе CLE, предназначено да замени два модела с две врати наведнъж - C-Class Coupe и E-Class Coupe, като заеме междинна позиция. По същото време беше обявен и кабриолет, но премиерата му се състоя едва сега. Както и при купето, кабриолетът е базиран на предишната C-класа с две врати, въпреки че мащабът на промените е голям.

Вижте как изглежда новият Mercedes-Benz CLE Cabriolet  >>  >>  >>

Новият Mercedes-Benz CLE Cabriolet е нараснал спрямо официалния си предшественик с дължина 4,85 метра, ширина - 1,86 метра, височина - 1,42 метра, а междуосието е нараснало с 25 мм до 2,87 метра. В салона има допълнителни 72 мм дължина за коленете на задните пътници и 19 мм ширина на нивото на раменете и лактите.

Снимка: Mercedes

Новият Mercedes CLE Cabriolet има сгъваем мек покрив, който се отваря или затваря за 20 секунди, като това може да се случи при скорост до 60 км/ч. Многослойният покрив осигурява комфортна целогодишна работа поради високото ниво на шумоизолация и топлоизолация. Предлагат се три цвята на покрива - черен, червен и сив. Обемът на багажника е 385 литра с вдигнат покрив или 295 литра със сгънат покрив, а облегалките на задните седалки се сгъват в съотношение 60:40.

Снимка: Mercedes

Стандартно новият Mercedes-Benz CLE Cabriolet е оборудван със системите Aircap и Airscarf. Първият се състои от два електрически прибиращи се дефлектора на рамката на предното стъкло и зад седалките на втория ред, които са предназначени да намалят турбуленцията във въздушния поток и да го насочат над главите на пътниците. Въздушният шал Airscarf на Mercedes-Benz CLE Cabriolet се образува чрез въздуховоди в облегалките за глава на предните седалки, доставящи топъл въздух към раменете и вратовете на водачите.

Снимка: Mercedes

Екранът на мултимедийната система от последно поколение MBUX с диагонал от 11,9 инча може да се накланя електрически от 15 до 40 градуса, за да се избегнат досадни отблясъци при отворен покрив. Оборудването включва също 12,3-инчов диагонал на инструменталния екран и усъвършенствано контурно осветление, което се предлага и на задния ред седалки.

Опционалната тапицерия на седалките от естествена кожа има специално покритие, което предотвратява прегряване при ярко слънце. Има общо пет интериорни цвята, от които да избирате. Като опция се предлага аудиосистема Burmester със 17 високоговорителя, четири от които са разположени в предните подглавници.

Снимка: Mercedes

В началото на продажбите ще се предлагат четири модификации на новия Mercedes-Benz CLE Cabriolet. Базовият CLE 200 d с мощност 197 к.с. и въртящ момент 440 Нм е оборудван с 2,0-литров турбодизелов двигател и задвижване на задните колела.

Версиите CLE 200 с мощност 204 к.с. и 320 Нм и CLE 300 с 258 к.с. и 400 Нм се задвижват от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор. За CLE 200 можете да изберете типа задвижване - задно или на всички колела, а CLE 300 4Matic е само със задвижване на всички колела.

Снимка: Mercedes

Най-мощният вариант на новия кабриолет е CLE 450 4Matic, който се предлага с 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов турбомотор с мощност 381 к.с. и 500 Нм въртящ момент, който може да ускори кабриолета от място до 100 км/ч за 4,7 секунди. Кабриолетът все още няма още по-мощни версии, въпреки че купето вече може да бъде поръчано във версия AMG.

Снимка: Mercedes

Всички версии на новия Mercedes-Benz CLE Cabriolet са оборудвани с 9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic с вграден 48-волтов стартер-генератор, който добавя 23 к.с. в първите секунди на ускорението и още 205 Нм въртящ момент.

Стартът на продажбите на европейския пазар е планиран за април тази година. Цените в Германия започват от 66 400 евро за версията CLE 200 Cabriolet, а най-мощният CLE 450 Cabriolet струва от 88 360 евро.