Изцяло новият Lexus RZ получи максималната оценка от 5 звезди от независимата организация Euro NCAP, извършваща тестове за безопасност на автомобилите. Електрическият кросоувър на Lexus постига много високи резултати във всички категории за безопасност, като нивата са 87% за защита на възрастни пътници, 87% за защита на деца пътници, 84% за уязвими участници в движението и 81% за работата на системите за подпомагане на безопасността.

Lexus RZ отговаря на очакванията на Euro NCAP за цялостна добра защита при катастрофа за пътници от различни възрасти, височина и размер. Автомобилът е оборудван и с най-новите системи за избягване на инциденти и се предлага с няколко иновации за активна безопасност.

Новият Lexus RZ е първият автомобил, който Euro NCAP награждава за технологията за откриване на присъствие на деца съгласно най-новия режим за оценка от 2023 г. Системата предупреждава, когато дете или бебе може да е оставено в колата и следователно е животоспасяваща в горещо време.

Снимка: Euro NCAP

Новият Lexus RZ е базиран на много здрава платформа и има здрава конструкция на каросерията, с интегрирана електрическа батерия под пода. Освен това автомобилът се грижи за пасивната безопасност на пътниците с 9 въздушни възглавници, които са част от стандартното оборудване.

Стандартен при новия Lexus RZ е цялостният пакет от авангардни системи за безопасност и помощ за водача. В своето актуално трето поколение, този пакет от системи за сигурност разширява функциите си с актуализации и допълнения, които увеличават обхвата от възможности за откриване на риска.

Снимка: Euro NCAP

Ключовите елементи на системата включват система за предотвратяване на челен сблъсък с радар и камера за откриване на насрещно движещи се превозни средства, включително мотоциклети.

При новото трето поколение на системата на Lexus камерата вече може да открива и велосипедисти през нощта, а с новия асистент за завиване на кръстовище, тя може да разпознава насрещно движещи се превозни средства при завиване на кръстовища, както и пресичащи пешеходци.

Снимка: Lexus

Предупреждението за напускане на лентата и асистентът за следене на траекторията помагат на водача да поддържа автомобила в централната част на лентата. Тази система намалява натоварването при шофиране и помага с въздействие върху кормилното управление.

Динамичният радарен круиз контрол позволява на водача да задава разстоянието до предния автомобил и нивото на ускорение. С новата функция за намаляване на скоростта в завой, скоростта на автомобила вече може да се регулира автоматично според радиуса на завоя.

Снимка: Lexus

Системата за аварийно спиране при шофиране забавя автомобила и го спира в лентата, ако водачът не е в състояние да го управлява, например поради внезапно прилошаване. Докато системата извършва тези действия, тя предупреждава другите участници в движението чрез активиране на четирите аварийни светлини.

За да позволи по-ранно задействане на системата за аварийно спиране при шофиране, системата за следене на действията на водача Driver Monitor позволява по-ранно откриване на неестествено поведение или състояние на водача - като разсейване, неподходяща позиция, затворени или немигащи очи или необичайно движение на главата на водача.

Снимка: Lexus

Проактивният асистент за шофиране дискретно и прецизно подпомага водача, най-често при по-ниски скорости в града. Той осигурява контрол на дистанцията между автомобила и предходното превозно средство като включва действия с кормилното управление и подкрепа при намаляване на скоростта в отговор на опасности като поява на пешеходци, велосипедисти и наличие на паркирани превозни средства. Чрез такива съвременни технологии за подпомагане на водача, Lexus се стреми да направи модела RZ сред най-безопасните на пътя.