Подразделението за класически автомобили Land Rover Classic подготви уникална изложба на моделите Range Rover и Defender, използвани от кралица Елизабет II, на тазгодишния конкурс за елегантност в Пебъл Бийч. Благодарение на дългогодишната и продължаваща връзка на Jaguar и Land Rover с кралското семейство, която датира от първия Land Rover през 1948 г., всеки автомобил в колекцията е бил използван от кралското семейство, както за официални цели или събития, така и като част от автопарка на домакинството.

Вижте кралските автомобили Land Rover Defender и Range Rover  >>  >>  >>

Историческите автомобили Land Rover Series I от 1954 г. до Range Rover от 2009 г., включително шест специално поръчани държавни церемониални автомобила, бяха любезно предоставени от частната колекция на кралското семейство, от подразделението за класически автомобили Land Rover Classic, от Британския автомобилен музей и други частни колекции.

Land Rover Series I от 1954 г.

Снимка: Land Rover

Първият Land Rover Series I от 1954 г. е разполагал със специална задна платформа и е съпровождал кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург, по време на шестмесечното им турне из Обединеното кралство. Този конкретен автомобил е изпратен в Австралия за тази част от турнето и в момента е под грижите на частен колекционер в САЩ.

Вторият Land Rover Series I от 1954 г. първоначално е поръчан от крал Джордж VI, но е използван от кралица Елизабет II и други високопоставени членове на кралското семейство в Балморал. През 2010 г. стажанти на Land Rover го възстановяват и в момента е част от колекцията на Land Rover Classic.

Снимка: Land Rover

Вторият официален церемониален автомобил Land Rover Series II от 1958 г. разполагал със сини светлинни лещи отстрани, които били включвани, когато кралско лице било превозвано. Този автомобил е бил резервен, което обяснява ниския му пробег от около 21 000 км. Той е част от Кралската колекция в Британския автомобилен музей в Гайдън.

През 1966 г. е доставен Land Rover Series IIA Station Wagon, шофиран лично от кралица Елизабет II. Това е първият модел от този тип, оборудван с 6-цилиндров двигател. Разполага с множество специални характеристики, включително кожени седалки, дървен предпазител за кучета и степенки, които му помагат да изпълнява кралските си задължения. В момента е част от Кралската колекция в Британския автомобилен музей в Гайдън.

Снимка: Land Rover

Първият Range Rover, който поема ролята на церемониален автомобил, е произведен през 1974 г., но влиза в експлоатация през следващата година и се използва до 2002 г. Специално модифицираната задна част на луксозния всъдепод включва сгъваеми седалки и трибуна с прикрити чадъри. Допълнителен заглушител е осигурявал минимален шум от двигателя V8 за пасажерите от кралското семейство. В момента е част от Кралската колекция в Британския автомобилен музей в Гайдън.

Range Rover

Снимка: Land Rover

Сред експонатите е Land Rover Defender 110 V8 от 1983 г., който е личен автомобил, използван от кралица Елизабет II в имение Сандрингам. Този автомобил е част от частната кралска колекция и, след като е поръчан от кралицата, става част от активния кралски автопарк.

Land Rover Defender 110 V8

Снимка: Land Rover

През 1990 година е поръчан Range Rover, избран лично от кралица Елизабет II за нейната коледна картичка през 1994 г., където тя и принц Филип, херцог на Единбург, са снимани по време на 50-годишнината от Десанта в Нормандия. Този автомобил е част от колекцията на Британския автомобилен музей.

Следващият Range Rover е предоставен от Land Rover SVO и заменя предишния Range Rover от 1990 г. Модифицираната задна платформа има четири сгъваеми седалки, вместо обичайните две, както в други автомобили. Моделът Range Rover от 2005 г. е известен с използването за транспортиране на тогавашните херцог и херцогиня на Кеймбридж, Уилям и Катрин, както и на принц Хари, по време на парада за 90-ия рожден ден на кралица Елизабет II през 2016 г.

Range Rover от 2009 година

Снимка: Land Rover

Има многобройни снимки на кралица Елизабет II зад волана на този Range Rover от 2009 г., тъй като това бил предпочитаният от кралицата автомобил, след като се присъединил към автопарка. Известният талисман на лабрадор, който украсявал капака, е премахнат за съхранение.

Кралските автомобили направиха официалния си дебют по време на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, в който също взе участие прототипът Jaguar D-type от 1954 г., преди да заеме мястото си на игрището. Прототипът Jaguar D-type се задвижва от 3,4-литров 6-цилиндров бензинов двигател и чества 70 години от успешната си кариера като спортен състезателен автомобил.

Jaguar D-type от 1954 г.

Снимка: Jaguar

По време на историческата презентация на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, специално поканените гости на Range Rover, които се наслаждаваха на събитието, станаха свидетели на представянето на Range Rover SV Carmel Edition 2024. Това е лимитирана серия от 17 модела с дълга база, завършени от отдела SV Bespoke. Тазгодишната конфигурация Carmel Edition черпи вдъхновение от живописния пейзаж от зелени гори и океански скали по очарователните крайбрежни пътища около Кармел.

Range Rover SV Carmel Edition

Снимка: Land Rover

Моделът се отличава със специално изработен екстериор в зелен цвят, интериорът е в зелен цвят Sequoia и Perlino, съответстващи на цвета джанти и допълнителни черни метални емблеми с акценти от 24-каратово злато. Новият Range Rover SV Carmel Edition беше придружен от Range Rover Sport SV Edition Two, който направи своят световен дебют. Неговото ексклузивно матово покритие с детайли от форгирани карбонови влакна е едно от четирите нови концепции за 2024 г. на най-мощния и динамичен Range Rover Sport досега.

Range Rover Sport SV Edition Two

Снимка: Land Rover