Всъдеходът INEOS Grenadier беше представен през 2022 г. и стана базов модел на британската компания INEOS Automotive. По-късно на негова основа беше направен пикап под името Grenadier Quartermaster. Наскоро компанията представи електрическия INEOS Fusilier, който определи бъдещето към електрификация, но масовото му производство все още е далеч. Засега INEOS ще разшири допълнително гамата на Grenadier с бордови камион. Вариантът на шаси с двойна кабина и с 5 места предоставя широка гама от опции за изграждане на каросерия по избор на клиента.

Новият INEOS Grenadier Quartermaster Chassis Cab всъщност е вариант на пикап и има двуредова кабина и дълга рама с междуосие от 3227 мм. Отвореното шаси позволява да се поставят голямо разнообразие от надстройки отзад според желанието на клиента. Това могат да бъдат както обикновени бордови платформи, така и специални модули за полицията, спешните служби и спасителни операции. Могат да бъдат инсталирани и туристически кемпери, превръщайки камиона в дом на колела за най-отдалечените природни зони. Възможно е да тегли ремарке с тегло до 3,5 тона.

Снимка: INEOS

"През първата година от пускането на Grenadier вече сме свидетели на редица специализирани конверсии, особено за спешни служби като пожарна, полиция и крайбрежни спасителни служби, така че пускането на Quartermaster Chassis Cab е естествена стъпка, която пренася нашия офроуд опит в много търговски области, които се нуждаят от водещ в класа автомобил с безкомпромисно задвижване 4х4", сподели ръководителят на INEOS Automotive Сър Джим Ратклиф.

"Конструкцията на каросерията на Grenadier вече осигурява огромна гъвкавост за персонализация и ние знаем от конфигурациите на клиентите, че нашите превозни средства се използват еднакво между търговски потребители и потребители за свободното време. Вариантът на шаси с двойна кабина позволява още по-голяма гъвкавост, от основната стойка за селскостопанска употреба през възстановяване и спешни услуги до туризъм, представлявайки идеална платформа за кемпер", допълни Сър Джим Ратклиф.

Снимка: INEOS

Подобно на другите модификации на Grenadier, версията Chassis Cab е оборудвана с 3,0-литрови 6-цилиндрови редови двигатели на BMW - бензинов с мощност 286 к.с. и 450 Нм или дизелов с 249 к.с. и 550 Нм. Те са съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF. Рамковото шаси е с непрекъснати оси, трансмисията е с постоянно задвижване на четирите колела, двустепенна раздатъчна кутия и до три заключващи се диференциала.

Новият INEOS Grenadier Quartermaster Chassis Cab ще се произвежда в същия завод в Амбах, Франция, където се произвеждат всички останали варианти на Grenadier. В родната му Великобритания цените за новия модел започват от 63 800 британски лири и сега е най-достъпната версия в гамата, като ван започва от 64 500 британски лири, пикапът - от 66 200 британски лири и пътнически SUV от 76 000 лири.

Снимка: INEOS