Само няколко месеца след световната си премиера, у нас бяха представени три нови електрифицирани и екологични SUV на Honda. В България пристигнаха напълно новият хибриден модел ZR-V и електрическият e:Ny1, както и шестата генерация на бестселъра CR-V, който е пораснал към по-горния сегмент. Малко по-рано на българския пазар дебютира и обновеният хибриден модел Jazz. Всички нови модели могат да се видят в шоурума на Honda на бул. "Ботевградско шосе" в София.

Вижте новите модели на Honda - ZR-V, e:Ny1 и CR-V  >>  >>  >>

Новата Honda ZR-V предлага перфектната комбинация от изискан стил, практичност, хибридно задвижване и предно предаване. По размери Honda ZR-V се нарежда между HR-V и CR-V като типичен SUV от C-сегмента. Новият хибриден SUV е с дължина 4,57 метра, широчина 1,84 метра, височина 1,62 метра и междуосие от 2,66 метра. Той е с 50 мм по-широк от HR-V и с 59 мм по-нисък от CR-V.

Снимка: Тони Тончев

Новият модел се задвижва от хибридната системата e:HEV, която включва 2,0-литровия 4-цилиндров двигател с директно впръскване, работещ по цикъла на Аткинсън и два електромотора. Системната мощност на хибридното задвижване е 184 к.с., а максималният въртящия момент на електромотора е 315 Нм. С тези данни е гарантирано ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди.

Въпреки динамичните си качества, новата Honda ZR-V отделя едва 130 г/км вредни емисии от СО2 и изразходва едва 5,7 л/100 км гориво в комбиниран режим по WLTP. Хибридната задвижваща система има три режима - електрически, хибриден и с бензинов двигател. Както и при всички останали модели на японската марка, безопасността е издигната до съвършенство чрез най-новото издание на пакета от системи за сигурност Honda Sensing. Всички системи за безопасност вече са част от стандартното оборудване. Цената на новата Honda ZR-V започва от 84 990 лева.

Снимка: Honda

Напълно новият електрически модел Honda e:Ny1 е динамичен и практичен SUV от В-сегмента, насочен към по-младите клиенти. По размери e:Ny1 се доближава до HR-V с дължина 4,39 метра, широчина 1,79 метра, височина 1,58 м и междуосие 2,61 метра. За всички нива в стандартното оборудване са включени 18-инчови джанти.

Електрическият SUV се задвижва от агрегат, включващ блока за управление на мощността, електромотора и трансмисията, като натоварва предния мост с едва 77,4 кг. Моторът с мощност 150 кВт осигурява максимален въртящ момент от 310 Нм и ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,6 секунди. Максималната скорост е 160 км/ч.

Снимка: Тони Тончев

Компактната литиево-йонна батерия с капацитет 68,8 кВтч е разположена под пода на e:Ny1 и осигурява до 412 км пробег, с възможност за бързо зареждане от 10% до 80% приблизително за 45 мин с помощта на DC и CCS конектор. Този метод дава възможност за 11 минути да се постигне заряд, достатъчен за пробег от 100 км.

Стандартното зареждане с кабел в диапазона от 10 до 80% отнема 6 часа. Още в стандартното оборудване е включено най-новото издание на пакета от системи за безопасност Honda Sensing. Цената на новата Honda e:Ny1 започва от 97 990 лева.

Снимка: Honda

Шестото поколение на Honda CR-V е пораснало във всички посоки и е придобило по-спортни очертания. Новият SUV е с 80 мм по-дълъг и 10 мм по-широк от предшественика си, а междуосието му е увеличено с 40 мм. Шестата генерация на Honda CR-V идва като пълен хибрид с подобрена хибридна система e:HEV.

Тя съчетава 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с директно впръскване, работещ по цикъла на "Аткинсън" с мощност 148 к.с. и електромотор със 184 к.с. Обновеният задвижващ електромотор и генераторът позволяват увеличение на въртящия момент до 335 Нм. Досегашните обороти на двигателя също са нараснали и сега диапазонът им достига до 6100 об/мин, а резултатът от това е по-висока максимална скорост.

Снимка: Тони Тончев

Новата Honda CR-V има три основни режима на управление - Normal, Sport и Econ, като е добавен и четвърти - Snow за снежно време. От 0 до 100 км/ч вариантът с предно предаване ускорява за 9,0 секунди, а този с четири задвижващи колела - за 9,4 секунди. Максималната скорост е съответно 194 км/ч и 187 км/ч.

В комбиниран цикъл разходът на гориво е едва 5,9 л/100 км за версиите с предно предаван и съответно 6,7 л/100 км за вариантите с 4х4. Шестото поколение на Honda CR-V е първият автомобил с пакета от асистенти и системи, действащи в радиус от 360 градуса Honda Sensing 360. Цената на новата Honda CR-V започва от 95 990 лева.

Honda CR-V

Снимка: Honda

В началото на годината дебютира и фейслифтът на Honda Jazz, който е на българския от пролетта. В гамата му влезе и новото ниво на оборудване Advance Sport, външният дизайн е освежен с промяна в радиаторната решетка, която вече е тип "пчелна пита". Малкият и функционален модел на Honda се сдоби и с нови джанти от алуминиева сплав. Вариантът Crosstar e с променени бордово табло и тапицерия на седалките.

Задвижващият електромотор е получил допълнителна мощност от 14 к.с., която сега достига до 122 к.с. Бензиновият 1,5-литров двигател също е с увеличена мощност до 107 к.с. Въртящият момент остава 131 Нм. Пакетът за безопасност Honda Sensing e обогатен с помощта на още по-широкообхватна камера с по-висока разделителна способност. Цената на новата Honda Jazz започва от 52 990 лева.

Снимка: Honda