Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри отпускането на приблизително 40 млн. евро финансиране за развитието на зарядната мрежа за електрически автомобили Eldrive в България, Литва, Румъния и Латвия.

Инвестицията ще бъде използвана за инсталирането на над 10 500 зарядни станции на четирите пазара, в които Eldrive оперира, съобщава ЕИБ, цитирана от БТА.

В съобщение на сайта на ЕИБ се посочва, че целта на финансирането е да се ускори електрификацията на автомобилния сектор в Европа, като се осигури широка и леснодостъпна зарядна инфраструктура за електромобили, с което да се подпомогне борбата срещу климатичните промени и замърсяването на въздуха.

Този проект подкрепя широк спектър от политики на ЕС и спомага за постигането на целите за декарбонизация на Съюза, като конкретно е насочен към постигане на заложените в Зелената сделка и Стратегията за устойчива и умна мобилност цел за достигане на над 1 милион публични зарядни станции и станции за зареждане с алтернативни горива в ЕС до 2025 г. и 3 млн. до 2030 г.

"Привличането на Европейската инвестиционна банка за партньор и одобряването на това финансиране е ключов момент от развитието ни като оператор на зарядна инфраструктура за електромобили. То ще ни помогне да развием бързо и ефективно зарядната си мрежа и да се превърнем в един от водещите международни оператори в Европа", коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на eMobility International, компанията, която управлява бизнеса на бранда Eldrive.

Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и една от водещите компании в сектора в Румъния и Литва, пише в съобщението.

Към момента мрежата разполага с над 800 зарядни точки на всички пазари, като е единствената мрежа у нас с национално покритие на пътната мрежа. Основният фокус на Eldrive е върху бързото и супер бързото зареждане, както и изграждането на зарядни хъбове по основните пътни маршрути.