Той се сгъва по същия начин като гюрука на Fiat 500C, но разликата при него е, че задното стъкло може напълно да бъде свалено, както е в C3 Pluriel.
Размерите остават почти непроменени спрямо тези на версията с покрив, единствено задната част е променена и се е сдобила с диодни фарове с 3D ефект.
Вижте снимки >>
Сгъването и разгъването на покрива става с помощта на електричеството при това при скорост до 120 км/ч и е с три възможни позиции – междинна, хоризантална и пълна. Упражнението отнема само 16 сек.
Багажникът е изгубил част от обема си и вече събира 245 л с възможност за елиминиране на седалките. Купувачите ще могат да избират между три различни цвята за покрива – черен, син и т.нар. Monogramme DS. В интериора няма много промени, но пък производителите са добавили нови видове тапицерии като опция.
Продажбите на кабриолета започват от началото на следващата година, като първоначално на пазара ще се появи версия, която отделя само 99 г/км CO2. Остава да видим динамичните характеристики, за които Citroеn засега мълчи. Знае се само, че кабриолетът е по-тежък от хечбека с 25 кг.

Агенция Speed-Press