Колите, които се движат по пътищата на Европейския съюз, би трябвало в бъдеще да общуват помежду си, за да се информират за евентуални задръствания или, за да избягват инциденти. Това иска Европейската комисия, предаде БТА.
"Тази сутрин Комисията реши, че колите би трябвало да могат да говорят помежду си", обяви говорителят по въпросите на телекомуникациите Мартин Зелмайер, цитиран от Франс прес. Конкретно Комисията иска в целия ЕС да бъде запазена единна честота за комуникациите между колите. Тя оставя на автомобилните и телекомуникационните компании грижата да разработят тези системи, позволяващи "интерактивни комуникации" между превозните средства и между автомобилите и операторите на пътните мрежи.
Конкретен пример, цитиран от Комисията: една кола попада на свлачище и чрез системата за комуникация, която Брюксел би искал да се разработи, ще информира автомобилите, намиращи се наблизо, и така ще бъдат избегнати инциденти. Същата система би могла да бъде използвана и за сигнализиране на задръствания, ремонти, отклонения и други.
Така биха могли да се намалят близо 7500-те километра задръствания, оформящи се всеки ден по пътищата на ЕС, и броят на европейците, загинали при пътни инциденти, които през 2007 година са били 43 000 души.