Британците плащат до 20 на сто повече за литър бензин, отколкото повечето останали европейци, сочи британско проучване, цитирано от Ройтерс.
Увеличението на цената на бензина през това лято, когато литър от горивото достигна 119 пенса, предизвика протести и принуди правителството да отложи планираното за октомври увеличение на акциза върху горивата.
През последните 11 години обаче британците продължават да плащат повече от останалите европейци, въпреки че разликата e малка, твърди сайтът uSwitch.com. По данни за юли, бензинът е най-евтин в Испания - 96 пенса за литър.
Спрямо Германия и Италия разликата е 3 пенса за литър (2 на сто), въпреки че преди 11 години е била съответно 19 пенса (23 на сто) и 14 пенса (18 на сто). Във Франция цената е 114 пенса.
Британските шофьори харчат най-много от всички за бензин - 1753 бр. лири на година, изчислява електронното издание. Те плащат най-много и за дизела - 133 пенса за литър спрямо 100 пенса в Испания.
Миналия месец бяха отправени призиви за налагане на данък върху печалбите на големите доставчици на горива, след като те бяха обвинени в извличане на печалба от надутите цени. Компаниите отхвърлиха обвиненията с твърдението, че цените на бензина на дребно се дължат на високите акцизи във Великобритания и в Европа като цяло.
Близо 70 пенса (59 на сто) от цената на литър бензин отиват в държавната хазна на Великобритания. Без данъците литърът би струвал около 50 пенса, изчислява uSwitch.com. Но акцизите във Великобритания не са най-високите, тъй като в Германия те са 62 на сто, а във Франция - 61 на сто. Средно акцизът върху горивата в Европа е 57 на сто от крайната цена.