Четвъртото поколение на Skoda Superb направи своята премиера през ноември миналата година и вече е в разгара си на продажбите на европейския пазар. Неговата най-мощна бензинова версия 2.0 TSI 4x4 вече е с мощност 265 к.с., докато мощността на версията от третото поколение беше 280 к.с. Специално за британското представителство на Skoda беше направен един-единствен екземпляр на модела, наречен Skoda Superb Sleeper Edition.

Вижте уникалното комби Skoda Superb Sleeper Edition  >>  >>  >>

Уникалният модел няма външни промени, интериорът също е стандартен в най-високото ниво на оборудване Lauren & Klement. Автомобилът е боядисан в стандартния цвят "Кралско зелен", който се появи в гамата на Skoda миналата година.

Снимка: Skoda

Единственото нещо, което издава спортния характер на необичайното комби е окачването му, снижено с 50 мм, тъй като са монтирани регулируеми амортисьори KW и мощни спирачки AP Racing с големи червени 6-бутални апарати, видими между спиците на стандартните 19-инчови джанти с гуми Yokohama с размер 235/40 R19.

Интериорът също не е променян. Основните промени са скрити под капака. Специалистите от британското тунинг студио RE Performance са оборудвали стандартния 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател EA888 с нов, по-ефективен турбокомпресор Garrett PowerMax, по-голям междинен охладител, модернизиран всмукателен колектор, запалителни свещи NGK Racing, по-ефективни горивни инжектори и нова програма за управление.

Снимка: Skoda

В резултат на това мощността се увеличава от 280 к.с. и 400 Нм до 477 к.с. и 661 Нм. Скоростната кутия е 7-степенна автоматична DSG с два съединителя и система за задвижване на всички колела 4х4 със съединител за предаване на мощността към задната ос. Британците не разкриват динамичните показатели на комбито след надстройката на двигателя, но те очевидно са по-добри от тези на стандартния автомобил, който ускорява от място до 100 км/ч за 5,2 секунди, а максималната скорост е ограничена до 250 км/ч.

Снимка: Skoda

Уникалното комби Skoda Superb Sleeper Edition е произведено в един екземпляр и компанията не възнамерява да го пуска в продажба. Колата ще остане в гаража на Skoda в Обединеното кралство, а студиото RE Performance може да произведе подобни и още по-динамични копия на чешкото комби при индивидуална заявка, тъй като двигателят EA888 все още има резерв за увеличаване на мощността.