На автосалона IAA Mobility 2023 в Мюнхен, който продължава до 10 септември, компанията BMW Group представя електрическото BMW iX5 Hydrogen, задвижвано от система с водородни горивни клетки. Новият кросоувър е разработен на базата на настоящото BMW X5 и е произведен в пилотна серия, която в момента се използва в международен план за демонстрационни и тестови цели за различни целеви групи.

Автомобилите BMW iX5 Hydrogen в пилотната флотилия в момента се използват в Европа, Япония, Корея, Китай, САЩ и Близкия изток. Целта е да се демонстрира пригодността за ежедневна употреба на водородни автомобили, както и да се натрупат основни знания за разработването на потенциален сериен модел.

Снимка: IAA Mobility

За първи път автомобилите от пилотната флотилия BMW iX5 Hydrogen завършиха интензивните тестове при горещо време в Обединените арабски емирства. Задвижването с горивни клетки на автомобила се представи впечатляващо при температури до 45°C, в пясък и прах, редуващи се наклони и силно променяща се влажност.

Вижте BMW iX5 Hydrogen по пътищата на Обединените арабски емирства  >>  >>  >>

Ефективната система с горивни клетки, двата водородни резервоара, електрическият мотор и батерията, заедно с централния блок за управление на автомобила, демонстрираха своята висока производителност и надеждност.

Снимка: BMW Group

Развойният екип на BMW iX5 Hydrogen е базиран в Мюнхен и тества при екстремни условия функционалността на всички електрически системи и осигуряването на капацитет за охлаждане за пълната производителност на автомобила.

Новото BMW iX5 Hydrogen се оборудва с актуалното пето поколение на технологията eDrive. В системата от горивни клетки протича химична реакция между водорода и кислорода от околния въздух, при която се генерира електрическа енергия за електромотора.

Снимка: BMW Group

BMW iX5 Hydrogen се оборудва със система с горивни клетки, която развива мощност от 170 к.с. и интегриран задвижващ блок от актуалното пето поколение на технологията BMW eDrive, който включва електромотор, трансмисия и мощна управляваща електроника в един компактен корпус.

Силно интегрираното задвижване на задната ос се захранва от мощна батерия с литиево-йонна технология, специално разработена за автомобила с водородни горивни клетки, и развива максимална мощност от 401 к.с. Във фазите на движение по инерция и спиране, електромоторът поема и функцията на генератор, който захранва енергия обратно в батерията.

Снимка: BMW Group

Необходимият водород за горивната клетка се съхранява при налягане от 700 бара в два резервоара от армирана с карбонови нишки пластмаса. Двата резервоара могат да съхраняват общо до 6 килограма газообразен водород и могат да бъдат заредени за 3 до 4 минути.

С това количество водород BMW iX5 Hydrogen има автономен пробег от 504 км в цикъла WLTP. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 6 секунди, а максималната скорост е над 180 км/ч. Благодарение на тези качества, BMW iX5 Hydrogen съчетава възможността за дълги пътувания и краткото време за зареждане с нулеви локални емисии и типичната за BMW динамика на управлението.