Руският президент Владимир Путин пристигна за срещата на върха с американския си колега Доналд Тръмп на новата лимузина руско производство Aurus Senat, която не само отлично подхожда за тържествеността на случая, но и се използва като политическо оръжие, пишат френски медии.

Според телевизионния канал BFM TV срещата на върха на президентите на САЩ и Русия в Хелзинки "приличала на автомобилно изложение". Там Тръмп пристигна с бронираната си лимузина Cadillac, наречена "Звяра", а Путин за първи път показа зад граница новия си официален автомобил Aurus Senat, който, по мнението на французите, се използва в качеството му на политическо оръжие, отбелязва "Руски дневник".

По мнението на ТВ канала Путин се връща към съветските традиции: с появата си на престижен автомобил, произведен в Русия, той демонстрира промишлената мощ на страната.

Съобщава се също, че лимузината на Путин по проект "Кортеж" е с близо метър по-дълга от американския "Звяр" и при това е дори по-лека. Руският автомобил тежи 6,5 тона, сравнен с 8-те на американския.

"Новата студена война сега ще се води между "Звяра" и Senat?", пита BFM TV.