Преди броени дни се състоя премиерата на новото поколение на модела Audi A5, който замени семейството Audi A4. Новите модели A5 и S5 се предлагат само с каросерии лифтбек и комби, което бележи изоставянето на оригиналните модели с две врати от серията A5. Сега официално беше обявено, че Audi вече няма да произвежда купета, кабриолети и роудстъри.

Вижте красивите купета и кабриолети на Audi  >>  >>  >>

Още през 2020 г. беше спряно Audi A3 Cabriolet, а през ноември 2023 г. беше спряно производството на Audi TT Coupe и TT Roadster. Суперспортният автомобил Audi R8 също излезе от гамата през март 2024 г., отбелязвайки края на ерата на моделите със средно разположен двигател от Инголщат.

Audi S5 Coupe и Audi A5 Coupe

Снимка: Audi

В гамата на новото поколение на Audi A5 не се планира да има автомобили с две врати в обозримо бъдеще. Следващите поколения спортни автомобили TT и R8 все още са в плановете, но това ще бъдат чисто електрически модели и времето за появата им все още е неясно. Въпреки че предвид забавянето на пазара на електрически автомобили, тези планове може да бъдат преразгледани.

Audi R8 Spider

Снимка: Audi

Основните конкуренти се справят само малко по-добре. BMW продължава да произвежда модели с две врати от Серия 2, Серия 4 и Серия 8, както и роудстъра Z4, но според слуховете целият този квартет ще бъде заменен от едно семейство купета и кабриолети на бъдещата Серия 6.

Mercedes-Benz отдавна се отказа от S-класата с две врати и вместо купета и кабриолети от клас C и E предлага един междинен модел CLE. Дори скъпите модели SL и AMG GT вече са станали близки роднини. Истината е, че става все по-трудно да се продават на масовия потребител макар и ефектни, но непрактични модели с две врати.

Производството на модерни кросоувъри е много по-лесно и по-изгодно. За голямо съжаление на почитателите на шофирането под открито небе, скоро почти няма да останат кабриолети и роудстъри, с изключение на култовата Mazda MX-5.