Почитателите на чистата радост от шофирането в открит автомобил BMW могат да очакват нова модификация на BMW Z4 M40i в изпълнение Edition Pure Impulse, която подхожда перфектно на техните предпочитания. За пръв път през моделната 2024 година върховата версия на роудстъра също ще се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия. Новата комбинация от 6-цилиндров бензинов турбодвигател и механична трансмисия е сърцето на един атрактивен пакет от оборудване, който по-силно от всякога подчертава характеристиките на двуместния автомобил, насочени към интензивно изживяване при шофиране под открито небе.

Вижте как изглежда новото BMW Z4 M40i Edition Pure Impulse  >>  >>  >>

Освен това изпълнението Edition Pure Impulse включва и напълно нови настройки на окачването с М-алуминиеви джанти с различни размери - 19 инча на предната и 20 инча на задната ос, както и ексклузивни дизайнерски елементи в екстериора и интериора. Новият модел се предлага в Германия и на други европейски пазари, както и в САЩ. Свежи акценти се поставят и при другите варианти на BMW Z4 с нови опции в гамата от лакови покрития за каросерията.

Снимка: BMW Group

BMW Z4 M40i се утвърди като олицетворение на емблематичния спортен автомобил със своите мускулести пропорции на роудстър със специфични дизайнерски елементи, две седалки и класически текстилен покрив, високооборотен редови 6-цилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo, чиято мощност достига до пътя чрез задвижване на задните колела.

Сега чрез възможността за контролиране на пренасянето на мощността на двигателя с 340 к.с. чрез 6-степенна ръчна скоростна кутия, се добавя още един елемент от мозайката за интензивно изживяване при шофиране. Новото предложение на върха на моделната гама предлага идеални условия за повишаване на популярността на най-мощния вариант на роудстъра.

Снимка: BMW Group

Досега почти всеки втори клиент в Германия е избрал върховата версия на BMW Z4, която със своя редови 6-цилиндров редови двигател има уникална позиция в силно конкурентния сегмент, зает почти изцяло от германски премиум марки. BMW Z4 M40i генерира над 30% от обема на продажбите на роудстъра в световен мащаб. Останалите продажби на BMW Z4 се разпределят върху два модела, задвижвани от особено ефективни 4-цилиндрови двигатели с технология BMW TwinPower Turbo.

Снимка: BMW Group

Агрегатът на BMW Z4 sDrive20i развива максимална мощност от 197 к.с. и също е комбиниран серийно с 6-степенна механична скоростна кутия. Като опция за базовия модел се предлага и 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic Sport, която е част от серийното оборудване на BMW Z4 sDrive30i с мощност 258 к.с.

Тази трансмисия е серийна и при BMW Z4 M40i, което не включва оборудването Edition Pure Impulse. Въвеждането на пазара на BMW Z4 M40i с оборудване Edition Pure Impulse ще стане едновременно със старта на производството от март 2024 г. Роудстърът ще продължи да се произвежда при партньора на BMW Group - Magna Steyr в Грац, Австрия.

Снимка: BMW Group

Първите две поколения на BMW Z4 следват принципа за въодушевлението от спортната радост от шофирането под открито небе. И при новия модел на BMW Z4 M40i взаимодействието на редовия 6-цилиндров двигател с 6-степенна механична скоростна кутия е една ексклузивна опция, не само в сегмента, но и в продуктовата гама на BMW.

В актуалната гама от модели с такава комбинация на задвижването се предлагат само със спортни автомобили на BMW M GmbH. С новото BMW Z4 M40i с оборудване Edition Pure Impulse към тях сега се добавя и един открит модел BMW.

Снимка: BMW Group

Под дългия преден капак на BMW Z4 M40i се крие 3,0-литров двигател, който се характеризира с пъргавина, спонтанното разгръщане на мощността и изискания си ход на технологията M TwinPower Turbo. Сред особеностите на агрегата са кованият колянов вал, буталата с оптимизирано тегло и изпускателният колектор с водно охлаждане, интегриран в цилиндровата глава. Един двоен турбокомпресор осигурява нагнетяването на въздуха в шестте горивни камери, който преди това е темпериран с помощта на индиректен интеркулер.

Освен това технологичният пакет включва директно впръскване на бензина, което работи при налягане до 350 бара, променливо управление на клапаните Valvetronic и безстепенно регулиране на разпределителните валове двоен Vanos. Двигателят разгръща въодушевяваща тяга с максималния си въртящ момент от 500 Нм, който е на разположение в диапазона от 1600 до 4500 об/мин. Максималната мощност от 340 к.с. е налична в диапазона 5000-6500 об/мин.

Снимка: BMW Group

Пренасянето на мощността при специалния модел е поверено на 6-степенна механична скоростна кутия, разработена ексклузивно за BMW Z4 M40i. Това е трансмисия на BMW, специално адаптирана към мощността на редовия 6-цилиндров двигател, в която са интегрирани специфични за М компоненти като зъбни колела и валове.

Специално за BMW Z4 M40i Edition Pure Impulse се изработва и системата за превключване на предавките, която осигурява уникално и типично за BMW усещане при превключване. Директната връзка между двигателя и трансмисията, както и интензивното взаимодействие при превключване на предавките осигуряват силно емоционална връзка между водача и автомобила.

Снимка: BMW Group

Прецизните ходове на скоростния лост осигуряват бързо и интуитивно превключване на предавките. При 6-степенната механична скоростна кутия редовият 6-цилиндров двигател ускорява BMW Z4 M40i за 4,6 секунди от 0 до 100 км/ч. В комбинация с 8-степенната автоматична спортна трансмисия ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди. Освен автоматизиран избор на предавки, 8-степенната трансмисия Steptronic Sport позволява и ръчно превключване на предавките от водача посредством лостчета на волана.

Автомобилната концепция на BMW Z4 се характеризира с компактни пропорции, оптимизирано тегло, нисък център на тежестта и почти идеално балансирано разпределение на теглото между осите от 50:50, тъй като е специално насочена към пъргавина и динамика на управлението. В допълнение високата твърдост на каросерията и структурата на шасито, както и благоприятните аеродинамични свойства допринасят за характеристиките на спортния автомобил.

Снимка: BMW Group

Дизайнът на шасито на роудстъра съчетава предна ос с двойно шарнирно опъване и задна ос с пет звена, като по този начин осигурява убедителна хармония на динамика и комфорт при шофиране. За характеристиките на спортен автомобил допринасят и високата здравина на каросерията към усукване и структурата на окачването, както и добрите аеродинамични качества. Конструкцията на окачването на роудстъра комбинира предно окачване с двойни носачи и 5-раменна конструкция отзад, с което гарантира убедителна хармония между динамика и комфорт на возене.

Серийното оборудване на BMW Z4 M40i включва променливо спортно кормилно управление, М спортни спирачки и М спортен диференциал, както и адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление, което при Edition Pure Impulse е с още по-фини настройки на софтуера. Ексклузивното окачване на специалния модел включва специфични допълнителни пружини на предната и задната ос.

Снимка: BMW Group

Освен това на предната ос се монтира специално подсилена опора на стабилизатора, по нов начин са настроени характеристиките на електронното управление на задните амортисьори, нов е и софтуерът на променливото спортно кормилно управление. За да се реализират по-остри и особено пуристки характеристики на управляемостта, конструкторите са променили и логиката на управлението на контрола на сцеплението и на М спортния диференциал.

За пръв път през моделната 2024 година на BMW Z4 M40i ще се монтират колела с различен диаметър на предната и задната ос. Новите М алуминиеви джанти с двойни спици в гланцирано черен цвят са с диаметър 19 инча на предната ос и диаметър 20 инча на задната ос. В комбинация със задното задвижване, тези колела осигуряват оптимално пренасяне на мощността в съчетание с особено интензивно пренасяне на силите на странично водене при динамично шофиране по завои.

Снимка: BMW Group

Освен 6-степенната механична скоростна кутия, по-фините настройки на окачването и комбинацията от 19- и 20-инчови М алуминиеви джанти, серията Edition Pure Impulse за BMW Z4 M40i включва и специфични дизайнерски елементи в екстериора. Те подчертават модернизирания характер на спортен автомобил на роудстъра чрез още по-изискана визия и в същото време допълват типичните за М екстериорни елементи за оптимизиране на аеродинамиката и аеродинамичния баланс.

Оборудването включва ексклузивни обозначения на модела отзад и на страничните панели, както и лакирани в черен гланц корпуси на външните огледала, специфични клапи за оптимизиране на аеродинамиката в областта на арките на задните колела и червени спирачни апарати за М спортните спирачки.

Снимка: BMW Group

Освен това Edition Pure Impulse включва и нови лакови покрития на каросерията. На европейските пазари специалният модел ще се предлага в зелен цвят металик Frozen Deep. Автомобилите, предвидени за клиенти в САЩ, ще са в зелен цвят металик Sanremo. Като алтернатива се предлагат и други лакови покрития от познатата гама за BMW Z4.

През моделната година 2024 новите варианти в гамата от лакови покрития ще са налични и за BMW Z4, независимо от оборудването Pure Impulse Edition. Цветът на каросерията зелен металик Frozen Deep е запазен за върховите модели на роудстъра. За BMW Z4 sDrive20i и BMW Z4 sDrive30i се предлага и лаковото покритие зеленото Sanremo. Освен това BMW Z4 sDrive30i серийно се оборудва с М спортно окачване, както и с променливо спортно кормилно управление и М спортни спирачки.

Снимка: BMW Group

Като опция за този вариант на модела се предлага и М спортен диференциал. Като алтернатива на серийния черен цвят текстилният покрив на BMW Z4 се предлага и в цвят Anthracite със сребрист ефект. Той е с електрическо задвижване и с натискане на бутон може да бъде отворен респективно затворен за 10 секунди при движение със скорост до 50 км/ч. Серийното оборудване на всички варианти на роудстъра включва ветробран, подгряване на седалките и двузонова автоматична климатична инсталация. Серийните пакет за съхранение и системата за товарене осигуряват функционалност във всекидневието и при дълги пътувания.

Интериорът на BMW Z4 е проектиран да осигурява чиста радост от шофирането в атмосфера на висококачествен, модерен спортен автомобил. За това допринасят ориентираното към водача оформление на кокпита, както и специфичните за модела спортни седалки с интегрирани подглавници. Ясните, насочени напред линии на интериора са комбинирани с концентрираното използване на декоративни повърхности в няколко зони.

Снимка: BMW Group

Серията Edition Pure Impulse включва специфични дизайнерски елементи за интериора, които са допълнени с ексклузивни детайли. Така например М скоростният лост със специфичен за модела маншон на средната конзола служи за управление на механичната скоростна кутия на специалния модел. Висококачествена елегантност и спортна атмосфера осигурява кожената тапицерия Vernasca в цвят Cognac с черни M кантове, който също се предлага ексклузивно за BMW Z4 M40i с оборудване Edition Pure Impulse и е комбинирана с гланцирано черни интериорни лайстни.

Снимка: BMW Group

И при BMW Z4 типичната за марката ориентация към водача и ергономично оптимизираното оформление на интериора за активно изживяване при шофиране срещат системата за индикации и управление BMW iDrive. Серийният при всички варианти на BMW Z4 дигитален професионален кокпит осигурява интуитивно управление и интелигентна свързаност. Той включва индивидуализирани индикации на напълно дигиталното арматурно табло и контролен сензорен дисплей, всеки от тях с диагонал 10,25 инча, както и контролер на средната конзола и BMW Intelligent Personal Assistant.

Снимка: BMW Group

Функционалността на професионалната мултимедийна система на BMW включва и навигационна система, интеграция на смартфони и WLAN Hotspot. Освен това серийното оборудване включва и HiFi озвучителна система, устройство свободни ръце с USB интерфейс и алармена система. Като опция се предлага системата Harman Kardon Surround Sound с 12 високоговорителя.