На годишната среща на акционерите на Tesla Илон Мъск заяви, че очаква да започне производството на от 250 000 до 500 000 електрически пикапа Cybertruck годишно.

Същевременно чрез неофициални канали стана известно, че сега Tesla насърчава търговците да разчитат на доставки на до 375 000 пикапа Cybertruck годишно. Масовото производство на тези автомобили е планирано да започне в началото на октомври. И двете новини доведоха до покачване на цената на акциите на Tesla с почти 10 процента.

Към тях се присъедини и още една новина. Според испанските медии Tesla проучва възможността за изграждане на завод за сглобяване на електромобили в района на Валенсия, като очаква да похарчи над 4,5 млрд. щ. долара за проекта. Твърди се, че общинските власти дори са подписали поверително споразумение с ръководството на Tesla.

Официално нито една от страните все още не е коментирала тези слухове, но появата на втория завод на Tesla в Европа се вписва добре в дългосрочния бизнес план на компанията, тъй като първият в околностите на Берлин вече е достигнал стабилни обеми на производство на електрическите кросоувъри Model Y. До края на десетилетието Tesla планира да увеличи производството на електромобили до 20 млн. броя годишно, което означава, че ще се нуждае от нови производствени мощности, за да постигне целта си.

Връщайки се към темата за подготовката на Tesla за стартиране на масово производство на пикапи Cybertruck в завода си в Тексас, трябва да добавим, че осведомени източници съобщиха, че компанията е готова да сглоби първите предсерийни автомобили от подготвителната партида до края на август. Всъщност това предполага, че серийните единици ще започнат да слизат от поточната линия едва в началото на октомври.

В същото време Мъск по-рано отбеляза, че е готов да организира събитие с предаването на първите модели на собствениците по-близо до края на третото тримесечие. Ако слуховете за графика на подготовка на серийното производство на пикапите са верни, то на събитието в края на септември готовите автомобили ще бъдат предадени само на служителите на компанията и на особено близки до тях клиенти.

Трябва да се каже също така, че обявената производствена цел от 375 000 пикапа годишно е забележимо по-висока от прогнозите на анализаторите, които очакваха 100 000 автомобила през 2024 г. и 240 000 единици през 2027 година. Важно е обаче да се вземе предвид, че производствената програма от 375 000 пикапа годишно е изчислена въз основа на натовареност на монтажната линия от 85 % и ще бъде възможно тя да бъде достигната далеч не наведнъж.

Във всеки случай всички тези слухове бяха толкова обнадеждаващи за инвеститорите, че акциите на Tesla поскъпнаха до най-високата си стойност от началото на годината, като по време на вчерашната търговска сесия цената им се повиши с 4,58 %, а след приключване на търговията поскъпнаха с още 5,02 % до 246,65 щ. долара за брой. Общо за тази година акциите на Tesla са поскъпнали със 117,26 процента.