Алиансът Stellantis продължава да инвестира сериозно в една от най-закъсалите марки в групата – италианската Lancia. Наскоро за неин главен дизайнер беше назначен Жан-Пиер Плое, който има за задача да разработи три нови модела. Те ще се появят през периода 2024-2027 година, предава Automedia.

Досега Плое работеше в Citroen, като негов е дизайнът на моделите C4, C5, C6 и DS 3. Именно той ще ръководи възраждането на Lancia, като вече разработва три автомобила - градска кола, кросоувър и компактен седан. Идеята е, те да се продават не само в Италия, но и на други пазари.

Първият ще бъде наследник на единственият модел в гамата на марката в момента – Ypsilon (на снимката долу), който се продава само в Италия. Той трябва да бъде готов през 2024 година и ще стане първият електромобил в 114-годишната история на Lancia. Хечбекът ще получи и бензинова версия, като ще използва второ поколение на платформата eCMP на групата PSA, но ще се произвежда в завода на Fiat в Полша.

Кросоувърът трябва да бъде готов през 2026 година и ще бъде изцяло електрически. В основата му ще е платформата STLA на Stellantis, а производството ще се осъществява в завода в Мелфи (Италия). Там се сглобяват Jeep Renegade и Compas, както и Fiat 500X.

Най-далеч във времето е компактният седан, като се обмисля той са бъде наследник на модела Delta. Той ще излезе чак през 2027 година, но все още има доста въпросителни около него и плановете на ръководството на Stellantis може да претърпят промени.