Съдбата на легендарната италианска марка Lancia от години наред е сред срамните тайни на концерна FCA, като още при ръководството на Серджо Маркионе брандът беше оставен да вегетира с един-единствен модел – градското возило Ypsilon, предава Autoclub.

През пролетта се появи информация, че следващото поколение на популярния Opel Mokka може да се появи и като модел на Lancia – италианците планират да съживят името Musa, но вече като субкомпактен SUV, а не като семейно ванче.

Засега проектът носи неофициално името Lancia B-SUV, а включването и на италианската марка на постоянно растящия пазар на SUV модели и кросоувъри е повече от логично. Все пак, в последните години Lancia продава само в Италия и има само един модел, след като босовете на FCA се отказаха от това ребрандират модели на Chrysler като Lancia.

Най-вероятно производството на новата Musa ще е в Тихи, Полша, където FIAT и след това FCA разполагат със сериозни производствени мощности. Също така, вече е почти сигурно, че Ypsilon, която е базирана на FIAT Panda, ще има следващо поколение и дори може би ще стъпи и някои европейски пазари.

Производството на Musa SUV трябва да стартира през 2022 година, като се предполага, че преди това официално ще бъде даден и рестартът на Lancia.