Коментарът милиардерът-визионер направи на пресконференция на Nvidia - водеща компания в сферата на графичните процесори, съобщи ign.com.

Собственикът на Tesla дори е направил предположение, че в по-далечно бъдеще на хората може бъде забранено да шофират собственоръчно автомобили, поради опасността, която може да създадат на пътя.

В бъдеще изкуственият интелект и системите за контрол над автомобила ще са толкова напреднали, че според Мъск ще бъде трудно да се повери на човек управлението на "двутонна смъртоносна машина".

Шефът на Tesla посочва, че най-голяма трудност в разработването на автономните технологии е управлението на колата при скорост между 16 и 80 км/ч - изкуственият интелект се затруднява да вземе правилно решение при възникнала опасност на пътя.

За законовите рамки на автономното шофиране Мъск смята, че няма да има големи пречки, като до няколко години този въпрос ще бъде уреден.

Милиардерът е говорил и относно друга потенциална опасност при използването на автономни системи - възможността от хакерски атаки и задаването на грешни настройки. В тази насока от Tesla работят по създаването на адекватни защитни системи, които надеждно да предпазят автомобила.

В края на пресконференцията Илон Мъск е заявил увереността си в това, че Tesla ще запази водещата си роля в света на електрическите коли и ще бъде пионер в автономните технологии.

Акционери настояват Apple да купи Tesla