Шефът на развойната дейност на Audi, д-р Улрих Хакенберг е обявил, че много скоро компанията ще разкрие своя втори задвижван от електричество модел.

По думите на д-р Хакенберг, моделът ще бъде SUV, а големите му батерии ще позволяват с едно зареждане да бъдат изминати 500 км.

Хакенберг твърди пред списание Autoexpress, че моделът ще бъде "семейно ориентиран" и няма да изглежда като нищо от предлаганата в момента автомобилна гама от Audi, така че едва ли можем да очакваме електрическо Q7.

Най-вероятно моделът ще използва платформата MLB и ще бъде изграден от изключително леки материали, които ще компенсират теглото на батериите.

Д-р Хакенберг е завършил с думите, че електрическият SUV ще бъде разкрит съвсем скоро и ще има e-tron в името си, но няма да бъде част от Q-семейството.

Припомняме, че единственият сериен изцяло електрически модел в предлаганата от Audi автомобилна гама е новото R8 e-tron, което има батерии с капацитет от 92 кВтч и възможност да измине 450 км с едно зареждане.

Електрическото Audi R8 има мощност от 381 к.с. и 800 Нм въртящ момент, благодарение на който моделът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.9 секунди и има максимална скорост от 250 км/ч.

Редно е да споменем също, че новото Audi Q7 вече има свой e-tron вариант, който бе разкрит на автошоуто в Женева. За разлика от планирания изцяло електрически нов SUV, Audi Q7 e-tron е хибрид, който съчетава 3.0-литров 6-цилиндров TDI двигател с електромотор и има обща мощност от 373 к.с. и 700 Нм въртящ момент.

Audi Q7 e-tron има батерии с капацитет от 17.3 кВтч, които позволяват на модела да измине в изцяло електрически режим едва 56 км.

Вижте снимки на Audi Q7 e-tron >>