След като Jaguar ни показаха няколко тийзъра, от компанията сега представиха официално XE.

Вижте снимки >>

Стилна предница снабдена с тънки фарове и големи въздухозаборници, хромирани елементи отстрани на купето, перка на покрива и елегантен спойлер на багажника са само част от особеностите на новия Jaguar.

Елитният вид на седана се допълва от масивни 20-цолови джанти и двойна изпускателна система.

Вижте видео >>

Интериорът на Jaguar XE предлага голям избор измежду различни видове кожени тапицерии и декоративни елементи изработени от дърво или алуминий.

Jaguar са снабдили новия си автомобил с доста технологични "благинки", включващи лазерен хед-ъп дисплей на предното стъкло и възможност за свързване и частично управление на функциите на колата чрез смартфони с операционните системи Android и iOS.

Технологичните нововъведения се допълват от множество приложения, достъпни чрез информационната система на колата и нейния 8-инчов TFT дисплей.

Jaguar XE е първата кола разположена на новата, изградена предимно от алуминий iQ[Al] модулна платформа.

Това значително е намалило теглото на автомобила, а освен всичко друго той има и най-ниския в историята на марката аеродинамичен коефициент - 0.26 Cd.

Спортният XE S вариант ще се задвижва от 3.0-литров V6 компресорен двигател с 340 к.с. и 450 Нм въртящ момент.

Той ще бъде свързан с 8-степенна автоматична трансмисия, която ще позволи на автомобила да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.9 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

Jaguar XE ще предложи широка гама от 2.0-литрови 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели.

Пълните спецификации за тях ще бъдат обявени на официалния дебют на колата в Париж, но от Jaguar съобщават, че най-пестеливият дизелов вариант ще има среден разход от едва 3.8 литра на 100 км.

Стилният автомобил е снабден с най-новите системи за безопасност на пътя, като измежду тях се откроява системата за автономно спиране при опасност - АЕВ, която сама задейства спирачките при възможност от сблъсък с друг автомобил.

Други от системите отговарят за разпознаването на пътните знаци и за следене на пътната лента.

Новият Jaguar XE ще бъде най-достъпният модел на марката със своята начална цена от 27 000 паунда.