Изложението в Детройт, което тази година се провежда във ведра атмосфера, след като американският пазар завърши най-добрата си година от кризата, започва днес и утре с два медийни дни, след което ще отвори врати за професионалистите в бранша и накрая за широката публика от 19 до 27 януари.
Тазгодишното издание започна както всяка година с връчването на наградата кола на годината от Американската асоциация на автомобилните журналисти. Тя беше присъдена на Cadillac ATS на концерна General Motors, а отличието за тежкотоварен автомобил на годината, в която категория влизат кросоувърите и пикапите, получи Ram 1500 на концерна Chrysler, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Вижте снимки на победителите >>
За първи път Cadillac получава тази награда, която може да е от полза за филиала с луксозни автомобили на GM, чиито продажби не спират да намаляват, да отговори на предизвикателството на европейските си конкуренти като Mercedes и BMW.
През 2009 г. американският автомобилен сектор беше поставен на колене, а GM и Chrysler трябваше да обявят фалит, за да се преструктурират и получиха държавна помощ за милиарди долари. Трите американски концерна GM, Ford и Chrysler се върнаха към печалба миналата година.