Назрял ли е моментът за електромобили и у нас?

Потенциалът на електромобилите може да промени урбанистичните реалности на големите ни градове, коментира български експерт.

Обратно в новината

Коментари - Назрял ли е моментът за електромобили и у нас? | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

деер

Въпрос - Колко струва ядрен двигател с мощност 200W ? Кой точно електрически двигател е по-скъп от двигател с вътрешно горене?

Електромобилите могат да бъдат икономически ефективни за определени случаи. Например за таксиметров транспорт в столицата. При това автомобила е на батерии и суперкондензатори. Автомобила се използува 24 цаса в денонощието на 3 или 4 смени в натоварени участаци на не голямо разстояние. Целта е да се използуват суперкондензаторите за кратки маршрути 2 , 3 , 4 километра и да се зареждат на стоянката за таксита в рамките на 2 или 3 минути, ако има наплив от клиенти се кара на батерия , но тогава е по скъпо. Супер конднзаторите се използуват и след амортизацията на таксито - 15 , а може би 20 години за да достигнат 500 000 или 1 000 000 цикъла на зареждане и работа и да има икономическа ефективност , а батериите в такъв тейък режим 5 -6 години вероятно , е то звиси от батериите. Така се подобрява екологията , при икономия на гориво на изгодна цена.

Уважаеми г-н Орешков, Идеята Ви е много добра, но за съжаление не е базирана на стабилна бизнес логика. Това да имате добра идея е далече от това тя да се реализира. Вярвам, че в нашите университети има кадри които биха допринесли за развитието на електромобилите в Бълагария, но определено това не е бизнес модел работещ в дългосрочен план. Дори страна като Франция с поне 3 световни марки автомобили за масово ползване, не си позволява подобен проект. Проблема не е в това да се сглоди 1 или 2 автомобила. Въпросите са значително повече. Поради тази причина самите французи използват опита на светвния лидер в тази област - Тойота, за да реализират подбен проект: link Пожелавам Ви успех в търсенето на подобен партньор за България защото в противен случай едва ли ще имате дългосрочен успех. Държавата не е патньора който Ви трябва за разработване на подобно начинание - освен ако не целите да вземете едни пари! С уважение, Л.Цв.