Лъжат ви почти двойно за разхода на гориво

За последните години разликата между заводските данни за средния разход на гориво и тези в реални условия е нараснала почти двойно.

Обратно в новината

Коментари - Лъжат ви почти двойно за разхода на гориво | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

доста коли. От различни марки. Има един показател, който не винаги обявяват- среден разход на гориво. Искам да кажа, че за всички автомобили, които съм карал този показател е верен, дори харчат и по-малко.

Лъжат ни почти двойно ли??? А тук ни лъжат и количествено и качествено с горивата! Демек става четворно! Извод: Всички са мошеници!

Щука

Карам Пежо 407 2,7 HDi с 204 к.с. Авоматик, с темпомат. Дават му по каталог около 12/100 градско, който не вярва, да се свърже с мен, но на мен колата ми гори под 8/100! Но примерно, видя ли, че е червен светофарът - спирам да подавам газ. Други шофьори карат бързо и забиват спирачките на стоп-линията - хабят и гориво, и спирачки. Гледам да поддържам едно темпо, дори и да има трафик - възможно е. Газ - спирачка, без преценяване на ситуацията, води до висок разход, спор няма. Но ако виждаме например, че колите отпред засилват, после забавят - не е трудно да се прецени горе - долу средната скорост и да се поддържа. Който не вярва, да се свърже с мен - имам и снимки, и клипчета. Но е напълно възможно, кола с 6-цилиндров двигател и два турбокомпресора от далечната 2007 година да гори градско по-малко от 8 литра на 100 км! На магистрала с темпо 140 - около 6. Това е. Не е толкова до автомобила, а до магарето зад волана :) Карайте разумно! Хубав ден!

Че има разлика между данните на завода и реалността -ама. Няма спор. Колко голяма ще е разликата обаче много зависи от експлоатационните условия на автомобила и най-много от продължението на волана.

Не могат да ги барнат производителите защото те изчисляват разхода при идеални условия ,тук не влизат в сметките студеният старт ,скоростта над 120 км.ч ,те наистина могат да докажат ,че разхода е колкото са обявили ,но при загрял автомобил ,на равен терен ,при 90-100 км.ч,за съжаление в такива условия никой не шофира и разхода си отскача двойно.

Онзи ден гоуфето ми даде по комп 3,7 разход дизел през Кресненското дефиле, ама отпред имаше два тира и всички си кютахме зад тях с 70-80. Просто мечта, ако не бързаш де, иначе мамата си джаса.

Моята пък не харчи повече,а дори връща горива...оня ден си карам и толкова много върна ,че ми преля... Веднъж ми се наложи да карам с малката резервна гума от Русе до София .Не знам с колко км.ч. съм се движил ,защото километража не отчиташе вярно.По моя преценка с не повече от 70-80 км.ч ,но разхода ми беше 5,8 л/100 това с Волво ХС60 ...Ей го излизат сметките

Ти ли беше тоя дето беше излял гориво онзи ден на пътя бе? Щях да се хлъзна заради тебе.

Аз бях,извинявай..Сега съм закачил една туба да виси и да го събирам в нея..

Ми аз с очите си съм виждал такива оплаквания. На колата (няма да казвам марката) и дават 6 на 100 разход. Обаче на онзи му харчи 12-15 на 100. Оплаква се в сервиза и правят проба. Пробата я прави шофьор от сервиза, нашия се вози. Карат колата с 70-80км/ч на 5та скорост 100на километра и вярно си излиза разхода под 6 на 100. След което аз се качих в колата да ме повози, и се облещих като го видях как кара. Ми той кара на магистралата на 3та скорост със 120... Чудно че харчи само 15 в такъв режим. Проблема е, че колата голяма, а мотора само 150 коня, и съответно на високи предавки няма динамика. Селянина обаче иска да усеща голяма семейна кола като Порше, и затова винаги кара на ниски предавки на високи обороти, и после се жалва че харчи много.

Като прибавим и това , че и повечето бензиностанции ни наливат по-малко от това което плащаме , нещата стават наистина сериозни.

Разбира се, че не лъжат. Просто тестовете са адски субективни и конструирани да покажат ефективността на двигателя, а индивидуалното шофиране е нещо коренно различно и показва характера на водача. На мен лично разхода ми съвпада, че дори е и по-малък от обявения на всички автомобили които съм управлявал. Колкото по-голяма е разликата м-у обявения и реални яразход толкова по-силно е твърдението, че не сте за този автомобил, а за по-мощен. Другия вариянт е да си коригирате стила на шофиране.

Да, бе! И един мармот... Ти караш ли я колата или я буташ!?!

Да, карам я. Разликата е, че до следващия светофар съм точно с 5 секунди по бавен от "бързащите" с които пак чакаме заедно на червено и така е на всеки светофар. В най-лошия случай градски курс от около 10-15км ще го взема за 12-13 минути а първенеца 9-10. Ти сам си направи сметка за смисъла от бързането.

Каталожния разход съвсем не е нещо недостижимо. Постигал съм го с всяка кола, която съм имал. Това, обаче, само като експеримент. При нормално каране разходът е с 50% отгоре.

Точно така и разликата става само 20-25.

Карам хибрид. разходът естествено е по-висок от каталожния, но при нормално градско и извънградско това не е много - 4.2-4.3 срещи 3.8 по каталог. Под нормално, разбирам градското да не се състои само от много къси отсечки (задръстванията не го морят много през деня). А пък извънградското да не е магистрала. Но никой производител не дава разход за магистрала. А на мен повече от половината ми километри са магистрала. Между Пловдив и Бургас забивам круиз контрола на 140 и резултатът е 6-6.2 на сто. Не се оплаквам, просто коментирам факта как лекичко пропускат разхода при високи (но позволени) скорости.

си карам ФРИЛЕНДЪРА (1.8 бензин). Гори точно толкова колкото му дават по спецификация. Абсолютно точно.

Че производителите послъгвт с търговска цел е разбираемо, но доста фактори оказват влияние върху разхода на гориво. Моята я засичам абсолютно точно, че винаги я пълня до капачката, и си ми гори между 15% и 20% по-малко от обявеното по каталог, та всичко си е относително.

А едни мармоти завиват шоколад в станиол...

Колата на жена ми, която по данни на производителя трябва да харчи 6 л./100 км., реално харчи 11,4 л./100 км. При това сме я купили чисто нова и вече е изминала 11000 км. А двигателят се води победител в категорията си няколко години подред. Вече се чудя откъде да започна - с жалба пред вносителя или направо в КЗК.

Възможно е да гори 6/100 но когато е загряла и се движи с 80 км/ч преди това гори 18/100 примерно докато загрее, така че средно е нормално да ви дава толкова. Зимата гори повече докато загрее. Тези стойности които дават производителите са при оптимална работа на двигателя, никъде не съм видял да пише колко гори колата сутрин първите 5 км градско през зимата, там е заровено кучето.

Чефо, я вземи да провериш дали жена ти не кара на ръчна спирачка и и покажи че колата има и други скорости освен 1-ва.

но 42 или 50%, както е написано в статията не са двойно, както е посочено в заглавието. Не знам това от неграмотност ли е нещо друго.

Разликата "25% от каталожния разход" е двойна, когато нарасне до 50% и "почти двойна" когато процентите достигат 42

Ние това си го знаем. Просто трябва да влезе в сила законодателство, което да предпазва потребителя от фалшивата реклама (защото занижаването на разхода си е точно това). И всеки да има право да съди компанията, която го е подвела с фалшива реклама. И стойността на иска да е правопропорционална на разликата между заявеното и действителното. Тогава производителите ще започнат да слагат по половин литър отгоре даже...

Аз ви гарантирам че всеки може да съди всяка автомобилна компания, друг е въпросът какъв ще бъде изходът от делото. Някои подобни дела в историята са се точили по 40 години, стига да имате търпение няма проблем. Много вероятно е дори да спечелите делото.

Да. Има такива прецеденти в САЩ. Говоря за приемане на европейско законодателство в тази посока.