Още в първия ден на изложението засякохме Блатечки със сина му Борил. Успяхме да вземем интервю от актьора и дори да заснемем как тества новата Honda Civic. На изложението видяхме и другата голяма звезда от "Бензин" - красивата Снежана Макавеева, която също разказа за страстта си към високите скорости.

- Асене, знаем за страстта ти към колите и моторите. Може ли да ни кажеш как се запали и коя бе първата ти кола и първият ти мотор?


- Първата кола ми я подари дядо ми, беше едно Renault 5. Първият ми мотор беше една Yamaha 125, която в махалата спечелих на комар. Карал съм и Ладата на баща ми естествено. Имахме една много яка Лада 2105.

- Колко коли си сменил от тогава д осега и коя е оставила най-хубави спомени в теб? А най-лоши?


- Много коли. Адски много коли съм сменял. Лоши спомени нямам. Имах един Jeep Cherokee беше страхотна кола, но двигателя беше слаб за това купе и правех доста ремонти - беше 2,5-литров с малко над 100 "коня". А иначе една от любимите ми коли е Honda Prelude - четвърта генерация. Тя е с 2.2 VTEC и още си я карам.

- Навярно следиш тенденцията колите да стават все по-технологични и комфортни – в сравнение с тях дори луксозните модели от по-далечното минало изглеждат спартански. Въпреки това старите или новите коли ти харесват повече?

- Харесвам колите от 90-те години. Това смятам, че са последните истински машини.

- Предполагам си се разходил из автосалона. Имаш ли вече любимци и кои са те?

- Ами една от любимите ми коли е Nissan GT-R. Това според мен е може би най-съвършената кола създавана някога. Много ми хареса и Subaru WRX STI. Alfa Romeo имат много красив роудстър. Иначе видях и много хубави мотори - един Triumph, един Harley-Davidson има много як. BMW мотори има яки.

- Дочухме, че си фен и на американските автомобили. Трудно ли се намират те у нас и скъпа ли е поддръжката им?


- Аз нямам американски, имам кола правена за Америка - една Mazda от 74-та. За нея специално е много трудно, защото е доста рядък модел. Но аз имам две - едната е за донор. Иначе съм карал последният Mustang, много забавна кола.




- Какво ще кажеш за реставрацията на ретро колите? Запален ли си?


- Да, ами то това е начин на живот. Кеф и източник на удоволствие. А българинът е казал, че кефът цена няма.

- И като за завършек – има ли някакъв автомобил, по който се заглеждаш като го видиш и за който тайно мечтаеш?


- Да, Nissan GT-R. Това е колата. Но много ме кефи и последният Ducati Diavel - адски як мотор е.

- Снежана, ти се представи чудесно в „Бензин“ и доколкото разбираме нямаш никакви проблеми с високите скорости – дори им се кефиш. Затова първият ни въпрос е - каква кола караш?

- Карам страшно клише - BMW X5. Имам я от доста време и искам да я сменя, но тя се превърна в дом за мен и моето куче. И така лека-полека тя започна да придобива емоционална стойност за мен. Имам и едно Infiniti Q60 купе, което за съжаление е доста тихичко. Но поне е бързичко и опасничко.

- Личи си, че имаш страст към високите скорости. Кога се запали по тях? Каква ти беше първата кола?

- Страстта ми дойде още на невръстна възраст. Още като малка обичах да си играя предимно с колички и от тогава си ми тръгна.

- А коя беше първата ти кола?

- Honda Prelude - четвърта генерация. Оказа се, че с Асен сме имали еднакъв вкус към автомобилите. Още от първото ни представление заедно, от дума на дума и веднага стана въпрос за коли и... да, и двамата много се кефим на японските купета. Аз още като взех книжка, връчиха ми я и заминах директно за морето - преди това още си бях купила моя Prelude. А тя лети. Само таблото й е като самолетна кабина - а с леко натискане на педала и излиташ. Но вече съм се култивирала малко.

- Вярно ли е, че повечето от каскадите във филма са твое дело?


- Не, каскадите чак не. Тях си ги правеха опитни каскадьори. Аз съм се качвала в сцените, когато е бил премерен риск. Те момчетата направиха такива смели каскади, че направо сме треперили.

- А кое тогава е най-екстремното нещо, което си правила на пътя?


- Във филма имаше една сцена с един мост. Там наистина карах с безобразно висока скорост и дори самият Асен се беше малко уплашил. Даже преди завоя ми викаше - намали, намали. Но всичко стана перфектно. А що се отнася за най-екстремното нещо, което съм правила извън филма, то не знам дали трябва да го казвам, най-малкото не е и много приятно. Но определено гледам да не се случват в градска среда.

- Дрифтираш ли?

- Обожавам да дрифтя, даже почти всяка вечер се събираме. След филма много се зарибих, а тази вечер с каскадьорите се разбрахме да ме научат на няколко финта, така че разговаряте с потенциална каскадьорка.

- Ще ходиш скоро в Америка, там искаш ли да караш някоя от техните класически мускулести коли?

- Ами, не. Не ме влече, то и самата Америка не ме влече нещо. Аз съм си фенка на японските изпълнения.


Спечелете награди от Дир.БГ и Автосалона в София > > >