Това е петото намаление на цените, което Tesla обявява от началото на годината за клиентите си в САЩ, които са най-големият пазар за превозни средства, произвеждани от компанията. То идва в момент, когато администрацията във Вашингтон се готви да затегне изискванията за ползване на данъчен кредит при закупуването на електрически превозни средства, предоставен по американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), отбелязва Ройтерс, цитирани от БТА.

Tesla намалява с по 1000 долара цените на двете версии на електромобила си Model 3 и с 2000 долара на електрическите автомобили с повишена проходимост Model X. Освен това компанията ще продава с по 5000 долара по-евтино в САЩ електрическите автомобили от по-скъпите си серии Model S и Model X.

Tesla обяви още, че очакваното затягане на правилата в САЩ ще намали данъчния кредит в размер на 7 500 долара, на който имат право купувачите на електромобилите й от серията Model 3. От началото на годината цената им в САЩ е намалена с общо 11 на сто, а на електрическите коли от серията Model Y - с 20 на сто.

Междувременно американската корпорация обяви, че планира да разшири използването на по-евтините литиево-йонно желязофосфатни батерии (LFP). Tesla планира да ги монтира на електрическите си камиони с полуремаркета, които нарича Semi Light. Те ще изминават по-кратък пробег с едно зареждане на батериите си в сравнение с камионите Semi, също произвеждани от "Тесла".

Компанията не уточни кога електрическите камиони от версията "Семи лайт" ще бъдат пуснати на пазара.

Tesla съобщи, че електромоторите на по-малките й електрически превозни средства ще бъдат задвижвани от литиево-йонно желязофосфатни батерии с капацитет от 53 киловатчаса.