До момента са проверени над 200 сервиза из цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности, обясниха от НАП, цитирани от в."Монитор".
Най-сериозната нередност, на която са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата.

Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни.
Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

"Голяма част от ползвателите на тези услуги не разбират, че без издаден касов бон не получават никаква гаранция за ремонта, който е извършен, и частите, които са вложени в него", обясни директорът на дирекция "Комуникации" на НАП Росен Бъчваров.

До масираните проверки се стигна, след като данъчните изготвиха доклад за анализ на риска в бранша на автосервизите, който трябва да покаже приблизително колко губи хазната от укриване на налози в този сектор.
Според икономистите цифрата може да достигне няколко десетки милиона.

Досега приходната агенция е изготвила над 30 подобни доклада, на базата на които са започнали масови проверки по браншове.
Едни от най-нашумелите данъчни акции бяха срещу собствениците на нощни заведения, чейнджбюра, хотели и хазяите, които отдават жилища и търговски площи под наем.
От тези проверки в хазната до момента са влезли над 100 млн. лева налози, а месечният оборот в страната се повиши неколкократно.