Когато шофирате по криволичещ извънградски път е невъзможно да видите какво се случва на пътя пред вас. Изведнъж вашият автомобил Volvo ви предупреждава: напред е станал инцидент. Докато спокойно намалявате скоростта и взимате следващия завой, виждате катастрофирал автомобил във вашата лента. Благодарение на предупреждението, бяхте подготвени и имахте възможност да реагирате. Това ще стане възможно благодарение на революционната технология на компанията Volvo Cars за свързана безопасност, който вече предупреждава водачите за инциденти.

Снимка: Volvo

Volvo Cars въвежда още една пионерска функция за свързана безопасност, като за първи път автомобилите могат да предупреждават водачите за инциденти директно, използвайки данни в реално време от център за управление на трафика. Тя ще бъде налична в съвместими автомобили Volvo в Европа, като се започне от Дания.

С цел да се помогне на водачите да избегнат сблъсъци и задръстванията, причинени от инцидент напред, функцията е проектирана да предупреждава незабавно водача за пътнотранспортно произшествие на няколкостотин метра пред него. Данните за местоположението се предоставят от националните пътни власти и съвместими автомобили, които споделят с останалите коли Volvo.

Снимка: Volvo

"Използвайки нашата новаторска технология за свързана безопасност, функцията за предупреждение за инциденти напред може да помогне на водачите на Volvo да избегнат неприятни изненади, като същевременно допринася за по-безопасни пътища за всички", каза Оса Хоглюнд, ръководител на Центъра за безопасност на Volvo Cars. "Благодарение на сътрудничеството ни с Датската пътна дирекция и други партньори в екосистемата "Данни за безопасност на пътя", можем да въведем тази нова функция и да продължим лидерството си в иновациите в областта на безопасността", допълни Оса Хоглюнд.

Снимка: Volvo

Първата в индустрията технология за свързана безопасност на Volvo Cars, която беше въведена през 2016 г., използва облака на Volvo, базиран на данни в реално време. Тя позволява на автомобилите Volvo да комуникират помежду си и да предупреждават водачите за близки опасни пътни условия. По същия начин водачите вече могат да бъдат предупреждавани за инциденти напред, независимо от времето на деня. В бъдеще се планира интеграцията на повече данни за трафика, споделяни от други партньори в европейската екосистема "Данни за безопасност на пътя", включително национални центрове за управление на трафика в други страни и автомобили от други марки.

За по-безопасни пътища, Volvo Cars призовава повече пътни власти да споделят анонимни данни за инциденти и насърчава други производители на автомобили да се присъединят в предлагането на подобни технологии. Компанията Volvo се ангажира да споделя данни за свързана безопасност и ще продължи да го прави, за да могат и други фирми да ги интегрират във функции за сигурност.

Снимка: Volvo

"Щастливи сме, че Volvo Cars е първият автомобилен производител, започнал да използва нашия нов канал за данни за пътни произшествия в реално време", каза Стин Бендсен, ръководител на Центъра за управление на трафика в Дания към Датската пътна дирекция. "Бързото предупреждение за инцидент напред дава на водача повече време да намали скоростта и да увеличи дистанцията до автомобила пред него. Това помага за намаляване на риска от последващи сблъсъци и защитава хората, които работят за разчистване на пътя", допълни Стин Бендсен.

Снимка: Volvo

Собствениците на автомобили Volvo могат лесно да допринесат за безопасността на пътя, като изберат споделянето на данни, което се активира като използвате опцията "Свързана безопасност" на централния дисплей на вашия автомобил. След това автомобилът ще може да предупреди водача за инцидент напред, като използва аварийните светлините на таблото или на проекционния дисплей, ако е наличен. С другите автомобили ще се споделя само необходимата информация, а данните ще бъдат анонимни, за да се гарантира вашата поверителност.

Функцията за предупреждение за инциденти напред е налична в момента в Дания за всички модели автомобили Volvo от сериите 40, 60 и 90. Скоро тя ще бъде достъпна за същите модели автомобили на повече европейски пазари.

Снимка: Volvo