Настоящият Volkswagen T-Roc ще бъде заменен през следващата година от нов модел, използващ платформата MBQ Evo, която също е в основата на фейслифта на Golf, както и на новите Passat и Tiguan. За голямо съжаление обаче, германският производител няма да замени открития модел Volkswagen T-Roc Cabriolet и така тази версия ще отиде в историята.

Вижте как изглежда T-Roc Cabriolet на Volkswagen >> >> >>

Премахването на откритата версията на T-Roc ще остави марката Volkswagen без кабриолет и допълнително ще свие наличието на меки покриви в Европа. "Новият T-Roc ще бъде последният вариант на двигател с вътрешно горене на марката", каза шефът на разработката на Volkswagen Кай Груниц пред журналисти в кулоарите на технологичното изложение CES 2024 в Лас Вегас.

Снимка: Volkswagen

Volkswagen T-Roc беше третият най-продаван автомобил в Европа миналата година след 11 месеца със 191 015 регистрирани, показват данни на пазарния анализатор Dataforce. Откритият T-Roc Cabriolet има продажби от 11 693 през същия период и е вторият най-продаван кабриолет в Европа след кабриолета на Mini.

"Има наистина малка група клиенти за кабриолети", поясни Груниц. Настоящият T-Roc беше пуснат на пазара през 2017 г., а моделът с мек покрив беше добавен през 2019 г. Според експерти оставащите екземпляри от Volkswagen T-Roc Cabriolet ще се разпродадат бързо, особено на фона на новината за спирането на модела. Освен това е твърде възможно цената на открития германски SUV в даден момент да тръгне нагоре, както това се случи неотдавна с друг малко популярен кабриолет - Range Rover Evoque Convertible.

Снимка: Volkswagen