Водещият германски автомобилостроител възнамерява да наеме до 20 000 души в Европа в нова компания за батерии PowerCo и разглежда възможността да открие заводи и в Северна Америка, съобщи днес компанията, предава БТА.

Очакванията са PowerCo да генерира над 20 милиарда евро (20,3 милиарда долара) от годишни продажби до 2030 г., информира автомобилостроителят, след като стартира официално строителството на завода за батерии в Залцгитер, Централна Германия.

Според данни на работническия съвет около 5000 работни места ще бъдат създадени в града в провинция Долна Саксония, където за Volkswagen вече работят почти 7000 души във вече съществуващия завод за двигатели.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл присъстваха на първата копка за новия завод.

PowerCo ще ръководи по-голямата част от бизнеса с батерии на Volkswagen, включително цялата верига на стойността от закупуването на суровини до производството и рециклирането.

Новият завод ще започне производството на батерии за превозни средства за масовия пазар през 2025 г., тъй като производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще се прекратява постепенно в дългосрочен план.

Заводът в Залцгитер би трябвало да може да произвежда батерии за половин милион електрически автомобили годишно. Другите заводи, които се планира да бъдат построени в Европа, ще имат подобни цели.

Наред със Залцгитер PowerCo е избрал северния шведски град Шелефтьо и Валенсия в Испания за новите заводи. Все още не е взето решение за останалите локации.

Германската компания обмисля и заводи за батерии в Северна Америка и работи с производителя на батерии Gotion в Китай.