Volkswagen стартира юбилейната година на Golf по много спортен и зрелищен начин на Леденото състезание в Цел ам Зее (Австрия). Новият Golf, който ще бъде пуснат на пазара навреме за 50-ия си рожден ден тази година, имаше своята публична премиера на традиционното спортно събитие на лед и сняг.

Volkswagen представи и първо впечатление от своя най-спортен модел - Golf R със задвижване на четирите колела, засега в камуфлаж. Бъдещият водещ модел Golf R ще отпразнува световната си премиера в средата на 2024 г.

Volkswagen Golf R

Снимка: Volkswagen

Традиционното Ледено състезание беше идеалното място за празнуване на миналото, настоящето и бъдещето на спортните варианти на Golf. Зрелищна, малко дива, но напълно земна, пистата върху лед и сняг се превърна в голямата сцена.

Легендата на моторните спортове Ханс-Йоахим Щук и 6-кратният световен шампион по раликрос Йохан Кристоферсон показаха различни автомобили на Volkswagen в истински стил, като караха на предела.

Йохан Кристоферсон, Ханс-Йоахим Щук и Райнхолд Ивенц

Снимка: Volkswagen

Автомобилите включват Golf I GTI, който отпразнува своята премиера през 1975 г. и Golf IV R32 от 2002 г., предшественик на всички варианти на представяне, носещи логото на марката R. Volkswagen представи и други исторически изложбени автомобили, сред които рали версия на Golf I GTI и две рали версии на Golf II.

"Volkswagen R е първокласната марка за производителност на Golf и символизира спортно и динамично представяне повече от 20 години. Тук, на Леденото състезание, миналото среща бъдещето. Нямаме търпение Golf R, все още маскиран тук, да отпразнува своята премиера това лято", сподели Райнхолд Ивенц, ръководител на Volkswagen R.

Легендата на моторните спортове Ханс-Йоахим Щук

Снимка: Volkswagen

Новият Golf беше изложен в Цел ам Зее в четири варианта - не само като експонат, но и в действие. Наред с Golf R, гамата допълват Golf GTI, Golf eHybrid и Golf GTE.

"Леденото състезание е истинско зрелище. Други шофьори биха сложили вериги за сняг при тези условия, но за нас, състезателните пилоти, това е моментът, когато наистина започва забавлението", каза Ханс-Йоахим Щук.

Щук е двукратен победител в Льо Ман, бивш пилот от Формула 1 и шампион на Германския шампионат за туристически автомобили DTM. "На Леденото състезание срещате истински фенове на моторните спортове, както и много хора, които иначе нямат досег с моторните спортове, но се прибират у дома с много ентусиазъм за него", добави Щук.

Йохан Кристоферсон, шесткратен световен шампион по раликрос

Снимка: Volkswagen

"Обичам да карам мощен автомобил със задвижване на всички колела на лед и сняг - особено ако е R-модел", каза Йохан Кристоферсон, 6-кратен световен шампион по раликрос. Шведът спечели пет от шестте си титли в Световния раликрос шампионат с Volkswagen. "Беше страхотно и забавно да седна в чисто новия Golf R за първи път. Мога само да кажа, че въпреки че Golf R все още не е разкрит, има истински спортен автомобил под камуфлажа, който феновете на марката R вече могат да очакват с нетърпение", разкри Йохан Кристоферсон.

Volkswagen Golf R

Снимка: Volkswagen

Volkswagen R е първокласната марка на Volkswagen и отговаря за най-спортните автомобили, които допълват продуктовата гама. Понастоящем клиентите имат избор от пет производствени автомобила с повишена производителност и подобрени - от най-динамичния Golf R до топмодела на марката - Touareg R eHybrid. Миналата 2023 г. беше рекордна година за Volkswagen R, с повече от 35 000 произведени автомобила.

Общо повече от 300 000 модела R са доставени от 2002 г. насам. Volkswagen R сега се пренасочва към бъдещето. Въз основа на четирите стълба - производителност, дизайн, иновация и качество, портфолиото постепенно ще премине към изцяло електрически модели R до 2030 г.

Снимка: Volkswagen

Леденото състезание има дълга история в миналото. През 1937 г. трасето в Цел ам Зее е подготвено за първи път, след това събитието се провежда отново от 1952 г. и се превръща в редовен спортен спектакъл до 1974 г.

В сегашната си форма Леденото състезание вече е второ възраждане. То се проведе отново през 2019 г. за първи път от 1974 г. През 2024 г. четвъртото издание на съвременното ледено състезание представи зрелищни състезателни коли и превозни средства върху лед и сняг.